Alkolåstvång för dömda rattfyllerister

STOCKHOLM Regeringens alkoholåsutredare, den miljöpartistiska riksdagsledamoten Karin Svensson Smith, kommer att föreslå att den det blir obligatorisk alkolås för dömda rattfyllerister och att alla nya bilar ska ha alkolås senast år 2012.

Idag är det frivilligt för den som döms för rattfylleri att installera alkolås. Sedan 1999 är det endast 1900 personer som fullföljt programmet.

– Att 99 procent av alla rattfylledömda väljer att inte ingå i programmet eller inte fullfölja det är inte särskilt lyckat för oss andra ute på vägarna, säger Karin Svensson Smith till TT.

Hon kommer att föreslå att alla som gjort sig skyldiga till rattfylla ska ha alkohollås som villkor i sina körkortstillstånd.

På sikt ser Karin Svensson Smith obligatoriskt alkolås i alla bilar som den enda lösningen, men det är inte möjligt att genomföras omedelbart eftersom det strider mot EU:s regler om den fria rörligheten.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser