Drogliberal ”cannabis”-provokation blir rättssak

STOCKHOLM Två juridiskt intressanta fall om Internetförsäljning av cannabisprodukter kommer snart att hamna i domstol. Är cannabis med låg eller ingen rushalt narkotika och är laglig försäljning av hampfrön i kombination med tillbehör för olaglig odling förberedelse till narkotikabrott? är frågan.

Bakom försäljningen finns drogliberaler som med ”satir och provokationer” vill få igång en diskussion om svensk drogpolitik och liberalisera synen på exempelvis cannabismissbruk.
I det ena fallet uppger en 32-åring i ett nätbrev att han med sitt företag, ”Psykedeliska bokhandeln”, mindre är intresserad av att tjäna pengar, mer vill ”nyansera debatten om medvetandeförändrande droger i Sverige”.
När polisen vid en razzia i början av april grep honom och han frihetsberövades 12 dagar misstänkt för narkotikabrott såg han sig följaktligen som ”politisk fånge” och att ett justitiemord börjat iscensättas. Vid husrannsakan beslagtogs bland annat fyra paket med cannabiscigaretter (sk tyska Knaster Hanf), 61 askar med schweiziska cannabispastiller, båda sorter med mycket låg rushalt, och ett par sprutor för odling av narkotikaklassade svampar.
Bokföring avslöjade att han sålt över tio kilo cannabisprodukter via Internet. Men själv hävdar han att produkternas THC-halt (THC är viktigaste rusämnet i cannabis) var så lågt att det inte går att bli påverkad.
”Ingen skulle ha köpt så mycket cannabisprodukter, om de inte har ruseffekt”, resonerar åklagaren Bo Josefsson som vill få utrett om rushalten spelar någon roll.
I Läkemedelsverkets narkotikaförteckning står om cannabis, som drogerna marijuana, hasch och hascholja kan utvinnas ur: ”Cannabis, varmed förstås de ovanjordiska delarna av varje växt av släktet Cannabis (med undantag av frön), från vilka hartset inte extraherats”, samt själva hartset.
Rättsbiologen MariAnn von Wachenfelt på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping som analyserar beslaget berättar att allehanda varianter av cannabis i form av läsk, öl och pastiller kommer in i landet i försök att kringgå lagen.
”Men egentligen är det hela enkelt. Är det växtdelar av cannabis är det narkotika. Det står inget om THC-halt i lagen”, säger von Wachenfelt till DrugNews.
Att rushalten inte spelar roll har avgjorts en gång tidigare i ett liknande cannabisfall i Högsta domstolen där MariAnn von Wachenfelt var expertvittne.

Den andra polisutredningen rör misstänkt förberedelse till narkotikabrott och bokföringsbrott vid Internetförsäljning 1997-1999 från Smart Drugstore (finns numer bara som internationell sajt). En 29-årig man från Stockholmtrakten misstänks ha marknadsfört och sålt 20 000 cannabisfrön och instruktionsböcker, värmelampor för olaglig odling och haschpipor till ett sammanlagt värde för omkring 2,5 miljoner kronor till ett hundratal kunder, många i 15-20-års åldern, runt landet.
”Vi har hela kedjan från att de köpt av mannen, odlat till 30-40 centimeter höga plantor, skurit ner, torkat och sedan rökt marijuanan. Verksamheten har bedrivits affärsmässigt och med uppsåt att begå narkotikabrott”, säger kriminalinspektör Bert-Ove Bohman på citypolisens narkotikarotel till DrugNews.
Att Smart Drugstore upplyste om att det är olagligt att stoppa fröna i jorden är inte tillräckligt eftersom alla tillbehör för odling också tillhandahölls, anser kammaråklagare Gunnar Fjaestad.
Det är svårt att döma den som tillhandahåller socker, kemikalier och utrustning till svartsprittillverkare för medverkandebrott. Men i ett mål i början av 1990-talet då en man samlat kemikalier och utrustning – var för sig lagliga att inneha – för amfetamintillverkning i en husvagn dömdes han för förberedelse till narkotikabrott.

29-åringens advokat är Nils Hillert, som inledningsvis även försvarade 32-åringen i det första fallet:
”Om försäljning av fullt lagliga cannabisfrön skulle vara förberedelsebrott har väl inte prövats förut. Det krävs enligt min uppfattning – om det alls går –mycket speciella omständigheter för det”, säger Nils Hillert till DrugNews, men vill i övrigt invänta åtal.

Åklagarna i respektive mål uppger för DrugNews att åtal planeras läggas i sommar.

DRUGNEWS-FAKTA / CANNABIS: Växten Cannabis Sativa – varur marijuana, hasch och hascholja kan utfås – är den vanligast illegala drogen i Sverige. Beslagen härrör främst från odlingar i Marocko, Afghanistan, Holland, men växer i stort sett i hela världen. Illegal hemodling förekommer i Norden. Inom EU – med undantag för Sverige – betraktas cannabis med liten rushalt som en jordbruksprodukt som ges ekonomiskt stöd. Lagliga produkter såsom rep, skönhetsmedel, finpapper, bränsle kan framtas. I USA görs medicinska försök med syntetiskt cannabis som läkemedel.

Etiketter:

Annonser