Knarkspår hos friidrottare

GÖTEBORG EM-festen inleddes med fylleskandal och avslutas med kokainutredning. F d friidrottsstjärnorna Patrik Sjöberg och Sven Nylander, och en aktiv, sprintern Patrik Lövgren, omhändertogs i helgen i Göteborg misstänkta för narkotikabrott och fick lämna urintest. ”Tragiskt. Detta kan negativt påverka det drogförebyggande arbetet inom idrotten”, säger Rolf Jönsson, på Riksidrottsförbundet, till Drugnews. /Ett dopingbeslag gjordes på måndagen invid ett EM-hotell.

Uppgifter om en påstådd kokainhistoria är fortfarande lösa och förundersökningssekretess råder. Men klart är att efter en grupp efter att natten till i söndags firat trestegsidrottaren Christian Olssons guld gått vidare på nattklubb. När några personer lämnade ett ställe på natten så väntade polis utanför.

Fem personer medtogs därifrån – Sjöberg och en brasiliansk flickvän, Nylander, Lövgren och en grekisk idrottsledare, och ytterligare några vid andra platser. Enligt uppgift till kvällstidningar var ett tiotal tester positiva för narkotika, bland annat för kokain.
Tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg, som numer bor i Brasilien, är en av de misstänkta. Flera media uppger att han varit bevakad under veckan av narkotikapolis. Han var hemma och skrev gästkrönikor under EM i Göteborgs-Posten.
Han erkänner i ett pressmeddelande att han sniffat kokain i lördags som han köpt av ”en flyktig bekant” och ertappades med resten av dosen i fickan. Han beklagar att han genom sitt ”patetiska” agerande ”kastar en skugga över det fantastiska EM-arrangemanget”.

EM-ambassadören Sven Nylander, tidigare häcklöpare, förnekar att han medvetet intagit någon narkotika. Men medger att det florerade mycket alkohol på festen och att i så fall andra droger förekommit honom ovetande.
– Patrik Sjöberg var där och det bjöds på mycket alkohol. Många helrör och blanddricka kom in, säger Nylander till flera medier, bl a Metro.
En husrannsakan på hans hotellrum efter bland annat kokain gjordes också. För Nylander som är föredragshållare och frontfigur för antidopingstiftelsen ”Ren idrott” är misstankarna olustiga och han utesluter inte att hans namn och image nu tar skada ”hur det än går”. Han har nu tagit en ”time-out” under polisutredningen från sin roll som verksamhetschef för organisationen.

De tagna proverna har nu skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium för mer noggrann utvärdering. Ett slutbesked väntas först om två tre veckor, enligt polisen.

För de flesta inblandade handlar saken – om misstankarna skulle styrkas – om eventuellt civila påföljder. Men för Patrik Lövgren, reserv i svenska stafettlaget i friidrotts-EM, kan det också bli fråga om idrottsliga efterräkningar.
– Riksidrottsförbundets dopingkommission kan ta initiativ till egna tester vid sådana misstankar, säger Rolf Jönsson, handläggare i trovärdighetsfrågor på RF, till Drugnews.
Och RF:s dopingchef Jan Engström säger till Expressen att ”givetvis kommer vi att agera”.

Europamästerskapet i Göteborg inleddes förra måndagen med att kulstötaren Jimmy Nordin omhändertogs för fylla efter att besviken med sina insatser druckit sig berusad i Vip-baren. Och EM rundas nu alltså av med knarkmisstankar bland både tidigare och aktiva idrottare.
– Man blir ju bestört, särskilt som flera är kändisar och förebilder för många ungdomar. Men vi ska givetvis avvakta det juridiska innan vi tar ställning till hur Riksidrottsförbundet ska vidare, säger Rolf Jönsson.

Han betonar att när det gäller narkotika som är odiskutabelt förbjudet är RF:s inställning nolltolerans. Vad gäller alkohol så finns en särskild policy som pläderar för drogfrihet bland barn och unga, senare debuter, restriktivitet inom idrotten och minskad konsumtion i samhället. Sedan är det upp till de olika idrottsförbunden att anta egna regler för att följa det.

• ”Ett knivhugg i ryggen!” Så drastiskt uttrycker sig regeringens narkotikasamordnare Björn Fries om uppgifterna stämmer att flera friidrottarstjärnor har testats positivt för narkotika.
– Det här rör sig om offentliga personer som utgör förebilder för många barn och ungdomar. Det är därför extra skamligt och helt oförsvarbart om det visar sig att de har använt narkotika, säger Fries i en kommentar.
Han välkomnar beslutet att avstänga Nylander från arbetet i ”Ren idrott” under polisutredningen. Socialdepartementets projektgrupp Mobilisering mot narkotika har finansierat en bok om doping som denne varit redaktör för.

• Ett dopingbeslag gjordes i måndags morse nära ett hotell i Göteborg där flera deltagare i friidrotts-EM bott. Fynden gjordes i två påsar med innehållande sprutor, kanyler och misstänkta dopingpreparat, några med rysk och engelsk text. Det mesta var använt. Ena kassen låg i en soptunna nära hotell Opalen där deltagare från sex länder bott under spelen: Ryssland, Polen, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Gibraltar och Malta, rapporterar Aftonbladet .

Etiketter:

Annonser