Nylander erkänner kokain

MALMÖ ”Jag tog kokain på krogen i Göteborg och jag har inget försvar”. Så säger nu förre friidrottaren och antidopingförespråkaren Sven Nylander till Sportbladet och TV4. Därmed ändrar han sin berättelse om vad som hände i samman med EM-firandet i lördags. Nylander sparkas nu från uppdraget på stiftelsen ”Ren idrott”.

– Så är det. Jag erbjuds narkotika och använde mig av det, säger Nylander till TV4.
Tidigare har Nylander slingrat sig och sagt att mycket sprit och läsk beställdes, blandades och gick runt. Men ställt sig ovetande till om narkotika förekommit, och att han inte medvetet aktivt intagit det.

Efter stor mediauppmärksamhet väljer nu alltså Sven Nylander som bor i Malmö att tala ut i intervjuer i TV4 och Aftonbladets Sportbladet . Han menar att han befunnit sig i chock och att tidigare dementier om sin roll i det inträffade handlat om någon slags ”självförnekelse”.

För Nylander, känd f d häcklöpare som engagerat sig mot droger och doping, hållit föredrag och arbetar i organisationen ”Ren idrott”, får erkännandet direkt konsekvenser. Han tvingas nu lämna sitt uppdrag som verksamhetsansvarig.

– Jag beklagar djupt det inträffade inom svensk idrott under de senaste dagarna. Det är en tragedi inte bara för friidrotten utan också för Sven Nylander personligen. Däremot välkomnar jag att Sven Nylander nu väljer att öppet och ärligt erkänna sin skuld och omedelbart lämna stiftelsen, säger Hans G Svensson, styrelseordförande för stiftelsen, i ett pressmeddelande.
Han har nu inlett sökandet efter att finna en ny verksamhetsansvarig för ”Ren idrott”.

Förre höjdhopparen Patrik Sjöberg valde redan i måndags att erkänna att han tagit emot och sniffat kokain i lördags kväll. Sjöberg, hans brasilianska flickvän, Nylander, aktive sprintern Patrik Lövgren och en grekisk tränare togs av polisen till förhör och fick lämna drogtest. Enligt flera källor så visade preliminära provsvar att de alla hade knark i kroppen.

• Fotnot: Stiftelsen ”Ren idrott” startades 2002 efter flera dopingskandaler för att försvara idrottens grundvärden. Stiftelsen stöds bland andra av ett 40-tal kända atleter, Arne Ljugqvist, medicinsk chef för internationella OS-kommittén, minister Mona Sahlin, även regeringens Mobilisering mot narkotika har ekonomiskt stött bokprojekt. Vattenfall, tullverket och Skandia är företag som sponsrar och är Stiftelsemedlemmar.

Etiketter:

Annonser