Ökad inhemsk knarkproduktion

NACKA/MALMÖ Allt mer cannabis och amfetamin misstänks tillverkas i Sverige. Det handlar dels om ökad privat odling av marijuana, men också befaras att knarkligor börjat framställa amfetamin i landet.

Polisen misstänker att tusentals svenskar odlar egen cannabis (som drogerna marijuana och hasch kommer från). Tusentals plantor beslagtas som odlas med både enklare och mer avancerad utrustning i garderober, källare och lagerlokaler.

Av de 18 500 beslag som polisen ifjol skickade till analys hos Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping var ungefär en femtedel plantor och växter. Narkotikapolisen hittar allt mer svenskodlad cannabis. I Nacka sprängde nyligen polisen en omfattande odling av cannabis i Tyresö. Hundratals krukor hittades i växttält, men även verksamhet i två plan i en bilverkstad.

– Vi märker av en klar ökning av den privata framställningen, ungefär i samma takt som ökningen av narkotikabeslagen i stort, säger Johan Nilsson på rikskriminalens narkotikaenhet, till Metro.

Beslagsärenden av växter och redan tillverkade olika narkotikapreparat har ökat omkring 50 procent för polisen sedan millennieskiftet för polisen.

Även annan narkotika misstänks tillverkas alltmer i Sverige. Tull och polis misstänker att flera knarksyndikat istället för att smuggla amfetamin från tillverkning i Östeuropa och Holland/Belgien, så har även fabriker startats här.
Stora beslag av efedrin – en kemisk råvara i amfetamin – har gjorts. Via olika företag så importerade en liga in fem ton efedrin genom hamnen i Göteborg förra hösten. I tullbeslag finns omkring fyra ton av prekursorn efedrin som skulle kunna använts för tillverkning av uppåt 800 kilo amfetamin.

– Det är enorma mängder, säger Lars Hansson, drogexpert på Tullverket, till Sydsvenska Dagbladet.

Istället för att främst kontrollera gränserna efter amfetamin, så ska nu tullen även mer leta efter inhemska knarkfabriker.
Även tidigare har amfetaminfabriker avslöjats. I slutet av 1990-talet hittades i förorten Utby i Göteborg lokaler där mellan 100 till 300 kilo amfetamin tros ha tillverkats. Två män dömdes till 14 års fängelse.

Etiketter:

Annonser