Flicka tog sitt liv på Hammargården

STOCKHOLM/EKERÖ Fler anmälningar mot statliga ungdomshemmet Hammargården har inkommit. Nu uppdagas att en flicka på vårdhemmet tagit sitt liv. Hon lämnades utan uppsyn trots att hon tidigare försökt på självmord. Nu ska huvudmannen Statens institutionsstyrelse granska Hammargården.

Den unga flickan tog sitt liv en söndagskväll i juli på vårdhemmet. Hon hade lämnats ensam trots att föräldrarna informerat personalen dagen före om att flickan berättat att hon var livstrött och tidigare försökt begå självmord.

Avdelningsföreståndaren beslutade om extra tillsyn. Men eftersom flickan deltagit i aktiviteterna under söndagen och verkat lugn så sattes inget extra vak in. När personal tittade till flickan en halvtimme efter att hon skulle lägga sig, så var hon död.

-Jag tycker att vi lyssnade på föräldrarna eftersom vi satte in extra tillsyn på henne, säger institutionschef Göran Leijon i en kommentar till SVT:s ABC.

Huvudmannen Statens institutionsstyrelse ska nu utreda händelsen.
-Om det är så att flickan lämnades ensam och det fanns indikationer på suicidrisk så är det klart olämpligt, säger Peter Gerdman, utredningschef vid SiS till ABC.

Hammargården beläget i Ekerö kommun är ett statligt LVU-hem med plats för sju unga flickor med svåra missbruks- och relaterade sociala problem. De har placerats där med tvångslagen Lagen om vård av unga.
Vårdhemmet håller även på att granskas efter flera anmälningar under senare tid. En flicka har polisanmält en vårdare för sexuella övergrepp och Nacka kommun har ifrågasatt behandlingen då en flicka ertappats med positivt drogtest.

Hammargården har även tidigare varit i blåsväder. SiS stängdes hemmet för några år sedan efter att en utredning initierad av att TV-programmet Striptease avslöjat oordning och oegentligheter på det dåvarande ungdomshemmet för struliga pojkar. Bland annat arbetade tidigare kriminella arbetade som vårdare där.

Etiketter:

Annonser