Afghanistan: skenande opiumodling

KABUL/KANDAHAR Opiumproduktionen i Afghanistan beräknas under 2006 komma upp i rekordnivåer i år – uppemot 6 100 ton, nära 50 procent mera än ifjol. Samtidigt ökar strider i södra delen av landet.

Med en sådan rekordskörd av opium – råvara till heroin – beräknas Afghanistan stå för över 90 procent av världsproduktionen, och den överstiger världskonsumtionen med 30 procent. Något som kan påverka heroinpriset nedåt i västvärlden.

Den areal som används för opiumodling har ökat med 59 procent, till totalt cirka 165 000 hektar. Detta trots de tiotals miljoner dollar som har delats ut för att få bönderna att övergå till andra grödor.

– Opiumodlingen är utom kontroll i Afghanistan. Landet blir alltmer beroende av droghantering, sade Antonio Mario Costa, chef för FN:s organ för drog- och brottsprevention, UNODC.

Han besökte i lördags Kabul och redovisade den dystra statistiken för landets president Hamid Karzai. Mer än 35 procent av landets BNP kommer av illegal droghantering, vilket lett till korruption i stor skala. Costa uppmanar regeringen att mer bekämpa korruption och gripa storsmugglare och opiumkungar, samt att beslagta deras tillgångar.

Han understryker att drogfria provinser måste belönas mer substantiellt och ges mer synligt stöd. Endast sex av landets 34 provinser är idag helt opiumfria. Besvärligast är situationen i södra delen av det fattiga och krigshärjade landet. I provinsen Helmand, där talibangerillan ökat attacker mot landets regering och den internationella Isaf-styrkan, har odlingen av opium ökat med 169 procent i år.

I helgen slog Isaf-styrkan tillbaka och uppgav sig dödat 200 talibankrigare. Målet var att driva bort talibaner från deras stödområde Panjwayi i grannprovinsen Kandahar. Natten till måndagen försökte talibaner attackera landsortsstaden Garmser och minst 19 människor avled i striderna, rapporterar TT och andra nyhetsbyråer.

Etiketter:

Annonser