Tandlös tobakslag – säljförbud hävs

ÖREBRO Länsstyrelsen slår i ett beslut fast att det var fel av Örebro kommun att förbjuda två handlare att sälja tobak. Detta trots att de misstänkts ha sålt stora mängder cigaretter till minderåriga. ”Detta visar att tobakslagen behöver ses över och skärpas”, säger Paul Nordgren på Statens Folkhälsoinstitut till Drugnews.

Kommunen ville stoppa all tobaksförsäljning i butiken sedan det framkom misstankar om att det vid minst 500 tillfällen sålts tobak till ungdomar under 18 år. Ägarens båda söner är dessutom misstänkta för att ha sålt smuggelcigaretter, vilket de åtalats för inför tingsrätten.

Miljönämnden fattade därför det unika beslut att de två handlarna inte skulle få fortsätta att sälja tobak. Handlarna överklagade beslutet till länsstyrelsen i Örebro län som nu ger dem rätt.
– I så fall är de möjligheter som lagen ger tillsynsmyndigheterna att agera mot olaglig tobaksförsäljning alldeles för begränsade. Man borde allvarligt fundera på att ge tillsynsmyndigheterna bättre möjligheter att ingripa mot tobakshandlare som inte följer lagen, säger Tomas Dahlberg (s), ordförande i miljönämnden i Örebro till Tobaksfakta.

Enligt länsstyrelsens jurist Per Undén ger tobakslagen inga rättsliga möjligheter att utfärda generella förbud för tobaksförsäljning. Inte på samma sätt som att en kommun kan ge säljförbud en tid för en handlare som sålt folköl till minderåriga. Han hänvisar till förarbeten till lagen som menar att tobakshandlare ofta är egna företagare och beroende av försäljningen – ett förbud skulle därför slå mycket hårt.

Detta är en lucka som Folkhälsoinstitutet tidigare pekat på. Första tobakslagen kom 1993 och åldersgräns på 18 år infördes fyra år senare.
– Vi ville att lagen skulle harmoniseras för öl och tobak. Det finns även andra svagheter, exempelvis att langa öl är straffbart, men den som köper ut cigaretter till minderåriga riskerar inget, säger Paul Nordgren vid Folkhälsoinstitutets tillsynsenhet till Drugnews.

De flesta tonåringar köper idag sina cigaretter själva, trots åldersgränsen. Det visar återkommande skolenkäter om var de får tag i tobak. Att kommunerna inte reagerar oftare mot exempelvis butiker nära skolor som säljer cigaretter är inget att förundras över, enligt Nordgren.
– Det finns flera flagranta fall, men kommuner är ofta uppgivna. Och det finns uppenbarligen orsak till det visar länsstyrelsens beslut i Örebro, säger han.

Örebro kommun har ännu inte bestämt om man ska överklaga länsstyrelsens beslut. Nordgren tycker det vore bra för den allmänna rättsordningen om beslutet överprövas, och anser att nya regeringen bör se över och skärpa tobakslagen på flera punkter.
De båda butiksbiträden i Örebro som misstänks ha sålt smuggelcigaretter till barn och vuxna ska upp i domstolsförhandlingar 18 oktober. De nekar till anklagelserna.

Etiketter:

Annonser