Frankrike fimpar från februari 2007

PARIS Rökförbud i de flesta offentliga lokaler blir det i Frankrike från februari nästa år, enligt premiärminister Dominique de Villepin. Krogar, dansställen och barer får anstånd till 1 januari 2008.

– Jag är övertygad om att det franska folket nu är redo för denna förändring, sade premiärministern i söndags enligt AP och framhöll att liknande lagstiftning med framgång införts i flera andra länder.

Lagen om rökförbud som träder i kraft i februari nästa år gäller bland annat tågstationer, skolor, många arbetsplatser och de flesta offentliga lokaler. Efter ytterligare övergångstid på tio månader ska restauranger, diskotek och kaféer följa efter. Huruvida det även gäller de särskilda barer (bar-tabac) återstår att se.

På frågan vad utvidgad rökfrihet innebär i minskade skatteintäkter för Frankrike så svarade premiärministern att folkhälsan är viktigare än statens inkomster.
Vissa utökade resurser för att ge professionell hjälp till rökare som vill fimpa utlovade de Villepin, enligt Tobaksfakta.

Omkring 66 000 rökande fransmän avlider årligen till följd av sin last. Ytterligare 2500-5800 personer avlider i passiv rökning. Rökning har för första gången sedan 2002 åter börjat öka i landet.

Etiketter:

Annonser