Fängelse för läkare som skrev ut knark

STOCKHOLM En läkare i Stockholm har dömts till tre månaders fängelse sedan han under lång tid skrivit ut stora mängder narkotika till sig själv. Den unika domen gäller narkotikabrott, urkundsförfalskning och brott mot läkemedelslagen.

Även om beroendeframkallande läkemedel är relativt lättillgängliga inom vården så är missbruk ovanligt bland svenska doktorer. Än mer exceptionellt att de döms till fängelse.
– Jag har jobbat med det här sedan 1973 och det här fallet hör till de allra värsta jag hört talas om, säger Bo Örneryd, kanslichef på Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, till tidningen Metro.

Den missbrukande läkaren blev av med rätten att skriva ut läkemedel för tre år sedan. Men han fortsatte att komma över narkotikaklassade mediciner genom att stjäla receptblock från kollegor och förfalska deras underskrifter.

När det upptäcktes så blev han avskedad från sjukhuset och fråntogs läkarlegitimationen. Men han lyckades ändå komma över narkotika för sitt missbruk genom att lura apotek i Stockholm och Solna att han alltjämt jobbade som läkare.

Etiketter:

Annonser