Föräldrar blinda för barns drogvanor

ST. LOUIS/LINKÖPING Föräldrar är ofta blinda när det gäller droger bland sina tonåringar. Det visar en ny studie av forskare vid Washington University. ”Lita på magkänslan och prata med barnen”, säger Gunilla Persson, ordförande i Föräldraföreningen mot narkotika, till Drugnews.

De amerikanska forskarna intervjuade 591 barn i åldrarna 12 till 17 år och minst en förälder till vart och ett av barnen. Några av barnen hade en historia med alkoholism i familjen, andra inte.

Studien vid Washington University i St. Louis pekar på att omkring hälften av föräldrarna inte vet att deras barn använder alkohol, marijuana och tobak. Och ännu färre, 28 procent, var medvetna om att deras tonåringar hade använt kokain eller andra tunga droger.
– Ungar berättar inte för dig om sina drogvanor. Du måste fråga. De har tillgång till droger, de använder dem och de flesta föräldrar har inte en aning, säger Laura J. Beirut, en psykiatriker som lett forskarlaget vid universitetet, till New York Times.

Över hälften av tonåringarna uppgav att de någon gång druckit minst en alkoholdrink -och var fjärde att de varit full. Men bara 30 procent av föräldrarna trodde att deras barn smakat alkohol och bara åtta procent att de varit berusade.
Medan 44 procent av tonåringarna rapporterade att de rökte cigaretter, så visste bara 27 procent av de vuxna om det. Nära 23 procent uppgav att de prövat cannabis (marijuana), men bara 13 procent av föräldrarna var medvetna om det.
Vad gäller andra narkotika än cannabis, så var resultaten liknande: 8,5 procent av tonåringarna hade använt, men bara 3 procent av föräldrarna kände till det.

Föräldrarna till 12-13-åringarna hade lägst kunskap om sina barns drogvanor. Något som oroar forskarna då mycket talar för att ju tidigare unga börjar missbruka desto större är risken att fastna i beroende.
Undersökningen publiceras i oktobernumret av tidskriften Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

• LITA PÅ MAGKÄNSLAN!/ Flera föräldrar agerar lite tanklöst när barnen kommer i riskzonen.
– När barn är yngre tror man att faror bara gäller andras ungar. Och när de växer upp så kan rädslan för att det ska snett göra en halvblind och gå på bortförklaringar istället för att orka inse vad som är på gång.
– Lita på magkänslan och ingrip istället, säger Gunilla Persson på FMN.

Två söner av hennes sju barn hamnade i gravt missbruk i Linköping efter att börjat med alkohol och hasch i 13-14-årsåldern. Båda är idag nyktra och skötsamma.
Hennes råd är att konfrontera barnet med sin oro; föreslå ett drogtest för att få visshet och att vända sig till professionella (skolsköterska, polis, socialtjänst, fältassistenter, andra föräldrar) vid bekräftad misstanke.

– Föräldrar behöver både kunskap och stöd. Och skulle man haft fel första gången, så får man be barnet om förlåtelse och berätta att man var orolig och brydde sig. Det kan även ha en förebyggande effekt, säger hon.

• Fotnot: Kontaktlänk till Föräldraföreningen mot narkotika som finns på 55 orter i landet. FMN bildades 1968 och är den äldsta anhörigföreningen mot missbruk i världen.

Etiketter:

Annonser