Ljus för narkotikans offer

STOCKHOLM I onsdags hölls minnesstunder för narkotikans offer över hela landet. Idén att vid Allhelgona stanna upp, tända ett ljus och skänka en tanke åt de som dött och deras anhöriga har spridit sig. I år tänds ljus på ett 40-tal orter i Sverige och även i Norge och Danmark.

Årligen avlider omkring 400 personer i Sverige till följd av narkotikamissbruk. Men tillsammans med vänner och anhöriga så blir det många fler som drabbas.

Manifestationerna brukar inte bara bli en minneshögtid över offren, utan att även samlas och se framåt. Se vilka krafttag som krävs mot narkotikan.

Vid ljusmanifestation på Sergels torg i Stockholm – den sjunde i ordningen – hade snöyran tilltagit.
– Hur många år ska vi behöva stå här, undrade Lena Larsson från Föräldraföreningen mot narkotika i sin apell.

Strax därpå äntrade en ung kille från föreningen Smart scenen. En preventionsrörelse som i landet omfattar 30 000 ungdomar, varav ett tusen i Tyresö. Med kontrakt ett år i taget så förbinder sig de unga att skjuta på ”dumma debuter”.
– Jag är smart som skrev på redan när jag var tio år om att inte mobba, röka, dricka alkohol eller ta andra droger. Vi vill inte att fler ska dö av missbruk. Det räcker med dem som vi idag nu sörjer, sade han och tittade bort mot de fladdrande ljusen.

Strax före manifestation i huvudstaden hölls även ett seminarium med temat ”Knarket vid Sergels torg – har det vänt?”. Där medverkade bland andra nya socialborgarrådet i Stockholm Ulf Kristersson (m), forskare, socialarbetare, anhöriga och folkrörelseaktiva. Men något direkt svar på frågan blev det inte.

En studie redovisades om att ifjol omkring 600 missbrukare regelbundet kom till ”Plattan”, många för att ta kontakt för att köpa droger.
Ollie Puhakka från Stockholms stads preventions Precens berättade att de är i snitt 36 år, åtta av tio skrivna i länet, en majoritet av männen är utlandsfödda, medan tre fjärdedelar av de 102 kvinnorna är svenskar.

– Många av missbrukarna på Plattan måste stjäla för 2000-3000 kronor per dygn för att få ihop till narkotikan. 46 procent av dem har barn, men bara elva procent lever ihop med dem, berättade Puhakka.

Många av missbrukarna blev omhändertagna som barn. Idag är minst en tredjedel hemlösa. De vanligaste drogerna de tar är cannabis (80 procent), heroin (84 procent), bensodiazepiner (72 procent), amfetamin (44 procent).
– Många är alltså blandmissbrukare och var fjärde självmedicinerar med exempelvis subutex, sade han.

Nya socialborgarrådet Ulf Kristersson vill inte göra om sin partikollega Kristina Axén Olins misstag när hon som nytillträtt socialborgarråd sade att hemlösheten med rätt insatser skulle försvinna på några veckor.
– Det fick hon äta upp. Nej, jag har ännu inga programförklaringar och löften. Jag är mest här för att lyssna och lära, sade han till Drugnews.
Han önskar dock att frivilligrörelser med nätverk och kontakter ska få resurser att göra mer insatser där kommuner kanske inte är bäst på området.
– Offentlig sektor ska inte göra det andra kan göra bättre.
– Jag tror också på mer förebyggande insatser, där varje satsad krona nog är mer effektiv än i stödjande insatser senare i missbrukarlivet. Men självklart måste även akuthjälp finnas, sade han.

• Arrangörer av seminariet och manifestationen

Etiketter:

Annonser