Regeringslinje i fokus på alkoholmöte

HELSINGBORG Ett nytt alkoholtoppmöte inleddes i torsdags i Helsingborg. Det är fjärde gången som Kent Härstedt (s), förra regeringens alkoholutredare, bjuder in olika aktörer till samtal. ”Frågan ny regering – ny alkoholpolitik? kommer nog att stå i fokus i år”, säger värden till Drugnews.

Till Dunkers kulturhus i Helsingborg kommer Maria Larsson (kd), ny äldre- och socialtjänstminister, som i en avspänd miljö ska redovisa vad hon vill göra kommande fyra år kring det för svenskar till synes ständigt brännande ämnet.

Frågan är exempelvis om kristdemokraterna som kontrollerar socialdepartementet kan balansera moderaternas mer liberala alkohollinje och finansminister Anders Borg. Lägre alkoholskatter på hemmaplan eller EU-arbete för högre minimiskatter och lägre införselkvoter?
Signalerna hittills har varit lite svårtolkade. Enligt Maria Larsson är ingen nationell skattesänkning aktuell, men statsministern sade samma dag att frågan visst fanns kvar.

– Det finns risk för en dålig kompromiss som skulle kunna leda till att skatter på öl och vin sänks, men inte sprit, vilket bara skulle öka konsumtionen, säger Härstedt som efterlyst sänkt spritskatt på 40 procent för att komma till rätta med privatinförsel och illegal alkoholhantering.

Omkring 200 deltagare har anmält sig till tvådagarsmötet – allt från alkoholindustrin och krognäringen till folkhälsopersoner och folkrörelseaktiva.
– Det behövs en mötesplats där alla aktörer inom olika delar av alkoholhanteringen kan träffas för fortbildande föredrag och debatt, säger Härstedt.

Med snöovädret som elak joker – som gör att några hindras ta sig Skåne i tid (vilket även drabbade Drugnews reporter) – så är det ett intressant startfält Härstedt lockat till sin hemstad.

Generaldirektör Gunnar Ågren på Folkhälsoinstitutet ger en lägesbeskrivning av alkoholsituationen. Även en studie som följt vad som hänt i grannländerna Finland och Danmark, som sänkt sina alkoholskatter, kommer att ventileras. I Finland ökar nu supande och efterföljande alkoholskador och alltmer höjs krav på att återställa skatterna uppåt.

Överåklagare Sven-Erik Alhem talar om alkoholens betydelse för kriminalitet i samhället. Och polisen och tullen i Skåne redovisar ny taktik för hur man numer beivrar alkoholrelaterad brottslighet. Systemets vd Anitra Steen berättar om det knepiga uppdrag att både tillhandahålla service för kunderna och samtidigt kontrollera åldersgränser och inte uppmana till mer drickande.

Kring en programpunkt på fredag om att ”Vuxna super mer –ungdomar dricker mindre – varför” ska forskare, unga nykterister med flera diskutera.
Det är alltså fjärde gången alkoholen debatteras vitt och brett av landets experter och beslutsfattare.

• Kan intresset för alkoholdebatter på denna nivå hållas vid liv framöver, tror du?
– Alkoholfrågan är ständigt aktuell för svenskarna! Och vi är snara till att ändra beteendet om regler ändras. På sammandragningen här så vill vi låta argument brytas och olika frågor belysas mer på djupet. Det behövs även framöver, säger Kent Härstedt.

Etiketter:

Annonser