Finansministrar diskuterar minimiskatter

BRYSSEL Idag tisdag samlas EU:s finansministrar i Bryssel. På dagordningen står EU-kommissionens förslag om höjda minimiskatter för alkohol och resandeinförsel från länder utanför EU.

EU-kommissionen har föreslagit att minimiskatterna på alkohol ska höjas med 31 procent för att kompensera för den inflationen som varit sedan de nuvarande minimiskatterna infördes i början av 1990-talet.

Förslaget har mött hårt motstånd. Både Tjeckien och Tyskland kritiserar förslaget och kräver att få ett permanent undantag. Den tyska finansministern Peer Steinbrück ger inte mycket för argumentet att skatten är ett led i kampen mot alkoholism.

– Enligt många människor är öl inte alkohol, utan ett födoämne, säger Steinbrück.

Enligt Tjeckien innebär förslaget en ökad orättvisa eftersom det fortfarande inte kommer att vara någon gemensam minimiskatt inom EU på vin.

För att minimiskattesatserna ska kunna ändras krävs ett enhälligt beslut av de 25 EU-länderna.

På mötet kommer också en förändring av reglerna för resandeinförsel från länder utanför EU att diskuteras. Ordförandelandet Finland har föreslagit att det ska bli tillåtet att ta in varor för 300 euro utan att behöva betala moms. När det gäller alkohol föreslås en permanent begränsning på 16 liter för öl och en höjning av gränsen för vin från två till fyra liter.

Etiketter:

Annonser