BVC-sköterskor vill ha alkoholutbildning

ÖSTERSUND Var fjärde sjuksköterska inom barnhälsovården skulle helst vilja slippa tala med blivande föräldrar om alkohol. Det visar en undersökning som tagits fram inom ramen för riskbruksprojektet vid Statens folkhälsoinstitut.

Under våren 2006 genomförde Riskbruksprojektet en enkätundersökning om vilka attityder och kunskaper sjuksköterskor inom barnhälsovården har till alkohol.

Nästan alla sjuksköterskor som besvarat enkäten anser att det är viktigt att identifiera och erbjuda hjälp till föräldrar som har en riskfylld alkoholkonsumtion. Däremot har de inte fått särskilt mycket utbildning och upplever sig inte heller som kunniga och insatta. Många anser också att det är svåra samtal och 24,5 procent svarar att de helst skulle vilja slippa diskutera alkohol med de blivande föräldrarna.

Nästan hälften , 47 procent, av de sjuksköterskor som besvarat enkäten har inte fått någon utbildning alls om hur de kan ta upp hur föräldrarnas alkoholvanor kan påverka barnet. Bara 20 procent hade fått mer än en halv dags utbildning.

Alkohol är ett område där sjuksköterskorna upplever att de har relativt dåliga kunskaper, medan ungefär 38 procent av sjuksköterskorna säger att det är mycket kunniga när det gäller rådgivning om rökning, övervikt och fysisk aktivitet, är motsvarande andel för alkohol bara 12 procent. Men sjuksköterskorna inom barnhälsovården vill ha utbildning, 57 procent vill ha minst en dags utbildning riskabelt alkoholbruk.

• Av de 2 292 sjuksköterskor som fick enkäten svarade 987, en svarsfrekvens på 43 procent.

Etiketter:

Annonser