Rysk hälsokris väcker förslag om spritmonopol

MOSKVA Larmrapporter om många dödsfall efter dålig sprit i Ryssland har lett till att flera regioner infört undantagstillstånd. Törstiga ryssars jakt på allt som kan ge rus har nu lett till förslag om att ett vin- och spritmonopol upprättas. Officiellt dör 42000 ryssar per år i alkoholförgiftning.

I ett av de värst drabbade områdena, länet Tjeljabinsk, tvingades 1200 människor söka sjukvård och 62 personer avled efter att ha druckit hembränt. Även i andra områden har hälsokatastrofer inträffat då invånare druckit dålig vodka, spolarvätska, parfym eller utblandad träsprit.
Ständigt nya rapporter om förluster i liv börjar liknas vid dem efter ett krig, enligt Moskva-radion.

Enligt officiell statistik kostar alkohol Moder Ryssland 42 000 liv per år. Men det gäller endast alkoholförgiftning. Inkluderat indirekta orsakssamband så kan var tredje man och var sjunde kvinna avlida i förtid på grund av alkohol, enligt chefsforskaren Alexander Nemtsov. En demografisk kris med andra ord.

Nu kräver flera ryska partier att ett vin- och spritmonopol inrättas.
– Det enda sättet att bekämpa denna epidemi är att införa statligt monopol på produktion och försäljning av alkohol, säger Sergej Mironov, ordförande i det ryska parlamentet dumans överhus, federationsrådet.
Förslaget stöds av Den enade Ryssland som kontrollerar duman och nationalistiska partiet Rodina, rapporterar Dagens Nyheter.

Men frågan är hur förslaget kommer att emottas. Kontrollivrare av alkohol har aldrig blivit särskilt populära i Ryssland. Sovjets siste president Michail Gorbatjov försökte på 1980-talet bekämpa det utbredda supandet genom att förbjuda arbetsplatsfylleri, kioskförsäljning och inskränka öppettider av alkohol.
Även om det innebar att levnadsåldern för män gick upp tre år på kort tid och hundratusentals liv räddades, så avskaffade efterföljaren Jeltsin det statliga monopolet 1994 och konsumtionen skenade iväg från dryga 12 liter ren alkohol till idag 15 liter per invånare och år.

Efter att vodkafloden på 1990-talet sänkte medelåldern ner till under 57 år för ryska män och även kvinnor och unga alltmer började dricka, så har några regler införts och upp-och–nedvända apelsinlådor varifrån spritflaskor såldes städats undan.

I somras försökte staten återta kontroll genom införa krav på särskilt skattekvitto för alkoholdrycker vilket ledde till att hyllorna gapade tomma på vin och vodka i ett par månader. Svarthandel ökade åter, förgiftningar tilltog och staten gick mist om stora accisintäkter.

Tre viceministrar utpekades som ansvariga för kontrollfiaskot och fick s k ”erinran” – förlorad personlig bonus och hot om avsked vid upprepade nya misstag, enligt nyhetsbrevet Ryska posten. Nyhetsbrevet gör bedömningen att den liberala alkoholpolitiken trots allt kommer att fortsätta i Ryssland och tanken på tillverkningsmonopol avvisas.

Etiketter:

Annonser