ICA-handlare begär leg av alla vid ölköp

UMEÅ/LULEÅ Över 40 ICA-handlare i Västerbotten och Norrbotten inför obligatorisk legitimationskontroll för alla som vill köpa folköl. Målet är att förbättra ålderskontrollen.

28 ICA-handlare i Västerbotten och ett stort antal handlare i Norrbotten, bland annat 12 handlare runt Piteå, kommer under december att börja kräva legitimation av alla som ska köpa cigaretter och folköl. Butikerna kommer att mata in kundens födelsenummer i kassaregistret, en uppgift som raderas när köpet är genomfört.

En av handlarna, Andreas Spinnell i Luleå, säger till Norrländska Socialdemokraten att han framför allt ser beslutet som ett stöd till butikspersonalen och är beredda att stå för det även om det blir kritik.

– Jag tar heller kritik från en 77-åring som gnäller än att en 15-åring på Storgatan smäller av, säger han till NSD.

De butiker som säljer folköl och cigaretter är skyldiga att kontrollera så att de inte säljer till minderåriga. Enligt Ungdomens nykterhetsförbunds köpskotroller och branschens egna kontroller är det dock vanligt att butiker säljer bland annat folköl utan att göra en ordentlig ålderskontroll.

I Örnsköldsvik har sex handlar nyligen förbjudits att sälja folköl sedan de avslöjats att de sålt alkohol till en 17-åring i samband med en av UNF:s kontroller. Försäljningsförbuden har överklagats.

Etiketter:

Annonser