Mer resurser krävs till psykvården

STOCKHOLM Bättre kvalitet, fler vårdplatser, lagändringar, mer samordning och resurser krävs inom den eftersatta psykvården. Det anser nationella psykiatrisamordningen i ett slutbetänkande som överlämnas till regeringen. 800 miljoner öronmärkta kronor per år krävs för att förbättra psykvården.

– Det är allas gemensamma ansvar att vi ökar samhällets ambitionsnivå när det gäller insatser vid psykisk ohälsa och möjligheterna för en person med psykiskt funktionshinder att leva ett gott liv. Inom psykiatriområdet behövs breda politiska lösningar och långsiktiga gemensamma strategier som kan bära över mandatperioder och organisationsförändringar, säger Anders Milton, nationell psykiatrisamordnare, i en kommentar.

Slutbetänkandet för en nationell strategi för psykiatrin lämnades till nya borgerliga regeringen efter tre års utredande. Milton fick uppdraget efter flera uppmärksammade våldsdåd utförda av psykiskt sjuka personer.

Genomgående tema i betänkandet är krav på ökad tillgänglighet, samordning, professionalitet och brukarmedverkan.
Mycket behövs för att få bättre kvalitet inom psykvården och undvika att en patient inte tar sitt liv eller riskerar skada andra för att inte ha tagits emot i tid, enligt utredningen.

Bland annat måste den öppna vården byggas ut genom fler alternativa vårdformer och kommunala insatser för sysselsättning och boende. För att undvika att patienter med både psykiska problem, drogmissbruk, kriminalitet och andra problem hamnar mellan stolarna så vill psykiatrisamordnaren att hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen ändras så att kommuner och landsting måste göra tydliga överenskommelser. Allt för att peka ut det organisatoriska ansvaret.

Miltons utredning har tidigare föreslagit en ny statlig myndighet för att samordna rättspsykiatrisk vård och utredningsverksamhet i landet. Den ska även initiera forskning om exempelvis barn och ungas ökade psykiska ohälsa och genom utbildning sjösätta fungerande metoder.
En ny psykiatrisamordning kräver även nyrekrytering, fortbildning av personal och attitydförändring. För detta utvecklingsarbete vill Milton att staten skjuter till 300 miljoner kronor extra.

För att lyfta psykiatrin bör den bli ett eget politikerområde. Och riksdagen besluta om en övergripande strategi med mätbara mål och delmål, enligt betänkandet.

– Jag håller med om att vi inte har satsat tillräckligt och att psykiatrin måste bli ett mer prioriterat område, säger socialminister Göran Hägglund i en kommentar i SR Studio Ett.
Han utlovar mer ekonomiskt stöd utan att ange exakta siffror.

Förre utrikesminister Anitra Lindh mördades av en psykiskt labil man. Lindhs make Bo Holmberg var psykiatriutredare på 1990-talet och anser att dagens betänkande är i linje med tidigare riksdagsbeslut.
– Men det genomfördes inte av kommunerna och jag är besviken, säger han till SVT.

• Fotnot: Betänkandet ”Ambition och ansvar. Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder” (SOU 2006:100).

Etiketter:

Annonser