Tjeckien stoppade höjd alkoholskatt

BRYSSEL Tjeckien stoppade en höjning av EU:s minimiskatter på alkohol vid tisdagens möte med EU:s finansministrar. ”Vi kan inte acceptera att öl missgynnas jämfört med vin”, förklarade Tjeckiens finansminister Vlastimil Tlusty.

Under mötet i tisdags försökte EU:s finansministrar för andra gången på en månad komma överens om att höja minimiskatterna på öl och sprit.

Det finländska ordförandeskapet hade lagt fram ett kompromissförslag som bara ökade minimiskatten med 4,5 procent, baserad på inflationen sedan de tio senaste medlemsländerna anslöt sig till EU. EU-kommissionens ursprungliga förslag innebar en höjning av minimiskatten med 31 procent.

Tyskland var då beredd att acceptera kompromissen, men Tjeckien vägrade att acceptera en höjning av minimiskatterna på sprit och öl, så länge det inte finns någon minimiskatt på vin. Eftersom det är en skattefråga krävs det enighet och Tjeckien kunde därmed stoppa beslutet.

EU-kommissionen har nu fått i uppdrag att göra en grundlig utvärdering av alkohol- och skattepolitiken i de olika EU-länderna under början av 2007.

Etiketter:

Annonser