Ökad hiv-risk vid alkoholkonsumtion

Hiv/aids utgör ett av de största hindren för utveckling i världen idag och alkoholens roll för spridningen av sjukdomen kan inte längre negligeras. Det menar två professorer, två EU-parlamentariker, två folkrörelseföreträdare och Systembolagets VD på Drugnews-debatt i samband med Världsaids-dagen.

Nyligen presenterades en studie som visar att celler som är under påverkan av alkohol löper tre gånger större risk att smittas av hiv-viruset. Trots denna kunskap, trots ökat risktagande och våld, glöms alkoholens betydelse för smittspridningen bort i preventionsarbetet.

Det är nödvändigt att stoppa utvecklingen av hiv/aids-epidemin om vi ska nå FN:s millenniemål att halvera fattigdomen till år 2015. Till stor del är man överens om att ojämlika möjligheter för kvinnor och män är en av de underliggande orsakerna till sjukdomens snabba spridning. Övergripande faktorer är avsaknaden av politisk vilja och ekonomiska medel.

En stor del av preventionsarbetet är idag inriktat på att sprida information om sjukdomen, att förse människor med möjligheten att testa sig om de bär på viruset samt att upprätta stödgrupper för människor som lever med sjukdomen. Detta omfattande arbete måste även kompletteras med alkoholens betydelse för hiv-spridningen.

Flera forskningsrapporter bekräftar kopplingen. Studier från bland annat Laos, Malawi, Sydafrika Botswana och Uganda underbygger antaganden om att alkoholkonsumtion leder till ökat riskfyllt sexuellt beteende.

Man ser en tydlig trend i att alkoholen bidrar till fler sexuella kontakter och bristande användning av kondom. Många våldtäkter begås under påverkan av alkohol.

Alkohol kan även öka risken att smittas av hiv/aids rent fysiologiskt. Forskning visar att immunförsvaret försvagas vid alkoholkonsumtion. För celler som är under påverkan av alkohol är risken tre gånger större att smittas av hiv-viruset. Ytterligare forskning krävs för att även visa om alkohol påskyndar sjukdomsförloppet för den redan hivsmittade.

Det är därför avgörande för hiv-bekämpningen att alkoholmissbruk ses som en grundläggande komponent i hur hiv/aids-epidemin sprids. Men idag syns detta varken i det svenska eller internationella arbetet.

Vi vill därför att biståndsminister Gunilla Carlsson, regeringen såväl som Sida uppmärksammar och för in alkoholens roll för sjukdomens spridning såväl i strategidokument och handlingsplaner som i det konkreta hiv-bekämpande arbetet.

Sven Britton, professor infektionssjukdomar, Karolinska Institutet
Sven-Olov Carlsson, ordförande IOGT-NTO-rörelsen
Sofia Modigh, ordförande NBV
Hans Rosling, professor internationell hälsa, Karolinska Institutet
Anitra Steen, vd Systembolaget
Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker (v)
Anders Wijkman, EU-parlamentariker (kd)

Etiketter:

Annonser