112 liter folköl till ministern

STOCKHOLM Ungnykterister överlämnade i tisdags 225 burkar folköl till folkhälsominister Maria Larsson. ”Svartölet” har minderåriga fått tag i vid ålderskontroller i butiker i Stockholm. ”Den enda verkningsfulla lösningen är att flytta folkölet till Systembolaget där ålderskontrollen fungerar”, säger Robert Damberg, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, till Drugnews.

Så här dagen före Luciafirandet då många tonåringar gör sin alkoholdebut, inte sällan med folköl, vill UNF uppmärksamma nya regeringen på problemet. UNF har i ett 20-tal år i egna kontroller visat att hur handeln inte klarar att sköta åldersgränsen på 18 år.
Nu senast i augusti då unga nykterister försökte köpa ut sexpack med folköl i 92 butiker i Stockholmsområdet och lyckades i nära hälften av försöken.

Tidigare har UNF överlämnat folköl som minderåriga kontrollanter köpt ut till förra regeringens justitieminister Thomas Bodström och folkhälsominister Morgan Johansson (s). Men problemet har inte lösts utan folköl säljs fortfarande med bristande kontroll ute i livsmedelshandeln.

– Nu hoppas vi att det är tredje gången gillt. Maria Larsson hann inte träffa oss idag, men har lovat att ge oss tid för samtal efter jul. Jag är hoppfull mot bakgrund av hennes hittills rakryggade hållning i alkoholfrågan, säger Robert Damberg.

Istället för ministern så fick socialdepartementets godsmottagning ta emot burkarna med 112 liter öl. Vad man ska göra med ölen visste inte ministerns pressekreterare Niclas Thorselius, men det blir nog ingen som får dricka den. Tidigare överlämningar har slutat med att någon tjänsteman hällt ut den.

Förutom ungnykteristernas återkommande kontroller i hela landet, så visar även handelns egna undersökningar på skral beredskap i kassorna. Och risken att kollas av kommuners tillsynsbesök är liten – bara 225 av de 290 kommunerna gjorde sådana besök 2004. Och av de 104 åtgärder som gjordes mot butiker som sålt öl till minderåriga resulterade i att bara fem av dem belades med försäljningsförbud, enligt Folkhälsoinstitutet som vill se skärpt kontroll och att personliga straff utkrävs.
De flesta butiksbiträden som polisanmälts av UNF efter ålderskontroller har dock oftast sluppit straff – i några fall med motiveringen att ölen ju sålts till unga nykterister och därmed inte skulle drickas (!).

Frågan om den dåliga ålderskontrollen i livsmedelshandeln av folköl har varit uppe i riksdagen. Socialutskottet har velat först pröva skärpta regler, tillsyn och påföljder framför föra över folköl till Systembolaget.
– Men handlarna har fått så många chanser att bättra sig att vi kristdemokrater kan tänka oss att föra över folkölet till systembutikerna. Men jag tror att det blir svårt att få med hela borgerliga alliansen bakom det kravet, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, ledamot i socialutskottet, till Drugnews.

• Folköl är ofta inkörsporten till andra alkoholdrycker för ungdomar, enligt UNF. I första hand försöker många hitta langare av starkare drycker inför fester, men folköl är alltid ett sista alternativ. Av ungas alkoholkonsumtion utgör folköl 10-15 procent.

Etiketter:

Annonser