”Stort kokainbeslag i Göteborg”

GÖTEBORG/WARSZAWA Svensk tull kan ha gjort sitt största knarkbeslag någonsin i Göteborgs hamn. Enligt obekräftade uppgifter kan det röra sig om uppåt 1,5 ton kokain från Latinamerika på väg till Polen via Sverige. Tre personer har gripits.

Enligt flera medieuppgifter har tullkriminalen i ett internationellt samarbete fått information om ett rekordstort narkotikaparti som kunde lokaliseras och stoppas ett par dagar före jul. Tullen bekräftar att ”en stor mängd narkotika beslagtagits”, men vill av utredningsskäl i övrigt vare sig uppge mängd eller preparat.

En talesman för polska polisen uppger dock enligt polska nyhetsbyrån PAP att svenska tullkriminalen hittat 1360 kilo rent kokain i containrar i Göteborg. Narkotikan skulle vara värd omkring 700 miljoner kronor. Den polske talesmannen Zbigniew Matwiej säger att tre personer gripits i norra Polen misstänkta för delaktighet i smugglingsförsöket – två polacker och en person av amerikanskt ursprung. Han utesluter inte fler gripanden.
Enligt svenska tulluppgifter till TT har ingen person gripits ännu i Sverige.

Narkotikan ska ha sänts av colombianska drogkarteller. Containrarna uppges ha gått via Venezuela till Hamburg, lastats om och styrts till Göteborg, med avsikt att förvirra och sedan fraktas vidare till Polen. Den ovanliga transportvägen kan ha väckt myndigheternas misstankar.
Men dessa uppgifter är alltså hittills obekräftade av svenska tullen.

Kokainmissbruk har ökat i Europa senaste decenniet. Enligt polis- och tullkällor som Drugnews tidigare har varit i kontakt med så smugglas allt mer heroin västerut genom forna Sovjetunionen och Östeuropa. Medan kokain transporteras i den andra riktningen – bland annat via hamnar i norra Europa.

De hittills största kokainbeslagen har även tidigare gjorts i Göteborgs hamn. 244 kilo i februari 1999, och 50 kilo och 104 kilo i september samma år. I samtliga fall var narkotikan avsedd för andra missbruksmarknader. Beslag på 15 kilo i Helsingborg 1999 och 16 kilo i Göteborg två år därpå är två andra större beslag.

Ifjol beslagtog svenska tullen
totalt omkring 23 kilo kokain. På torsdag redovisar tullen årets beslagsstatistik.

Etiketter:

Annonser