Rekordstora knarkbeslag för tullen

STOCKHOLM Tullen gjorde 2006 rekordbeslag av bl a heroin, opium och ecstasy förutom det stora kokainbeslaget före jul. Även andelen stoppad nätbeställd alkohol har ökat, enligt tullens nya beslagsstatistik.

Även om året ännu inte är slut så har tullverket gjort en preliminär årssammanställning av läget 22 december. Det tyder på att antalet narkotikabeslag har ökat något, från 1859 ifjol till 2372 före jul medan antalet dopingbeslag varit 200.

Beslag av heroin har ökat till 60 kilo (9 kg ifjol), opium uppgick till 39 kilo (21 kg) och ecstasy tredubblades till 245 745 tabletter i år. Även antalet falska rohypnol visar på rekord: 301 400 tabletter vilket är nära tre gånger mer än ifjol. Och dopingpreparat ökade dramatiskt till över 2,6 miljoner tabletter i beslag jämfört med 9700 tabletter ifjol.

Dock minskar amfetaminbeslag för första gången på fem år till 231 kilo och cannabis (hasch och marijuana) nära halverades till 464 kilo (833 kg ifjol). Beslag av växtdrogen khat minska i år till under fem ton (cirka sex ton ifjol och 8,3 ton rekordåret 2004).

Kokain noterades i torsdagens statistikredovisning för 21 kilo (28 kg ifjol), men kommer givetvis med de ungefär 1,1 ton infångade i Göteborgs hamn att så småningom noteras som rekord.
– Jag kan konstatera att vi med det stora beslaget av kokain i Göteborg före julhelgen har gjort ett stort genombrott när det gäller att hitta illegala varor i det legala varuflödet, sade tullverkets generaldirektör Karin Starrin.

Även om det beslaget var avsett för vidare transport till Polen, så tror hon inte att Sverige är på väg att bli ett stort transitland för narkotika i Europa.

Starrin anser att beslagstatistiken visar på att tullverket lyckats i sin inriktning att störa den organiserade brottsligheten, och då särskilt narkotikakriminaliteten.
Uppfinningsrikedomen är stor bland smugglarna – vid redovisningen visades exempel på hur fyra kilo amfetamin gömts i blöjpaket; sex kilo amfetamin kilats in i ett reservdäck; och fyra kilo opium fått chokladöverdrag och rullats in i godispapper.

De regionala skillnaderna är stora – Skåne fortfarande är främsta inkörsporten av narkotika i landet och vid Öresundsbron och i Helsingborg görs största beslagen. Rekordmånga mindre knarkbeslag har gjorts på Arlanda, medan tullen vid finska gränsen inte tagit ett enda gram narkotika i beslag. Detta trots befarat ökat smugglingstryck från öst. Minskad bemanning anges som en förklaring till nollan, enligt TV4.

• Även alkohol har fastnat i tullens kontroller. Alkoholbeslagen har ökat till flera hundra tusen liter (78 200 liter sprit, 123 200 liter vin och 490 900 liter öl). Särskild internetbeställd stoppad alkohol har ökat mycket.
På tobakssidan har tullbeslagen minskat. I år stoppades tio miljoner smuggelcigaretter jämfört med 16,5 miljoner cigaretter ifjol och 74,1 miljoner rekordåret 2002.

• Fotnot: Tullverkets ” target=”_new”>regional och lokal beslagsstatistik 2002-2006 (pdf-filer).

Etiketter:

Annonser