Oviss Fries lämnar positiv drograpport

STOCKHOLM När nationella narkotikasamordnaren Björn Fries i onsdags överlämnade sin årsrapport till folkhälsominister Maria Larsson (kd) så var det med lite dubbla känslor. Drogutvecklingen och flera siffror pekar åt rätt håll, men regeringen ska avveckla Mobilisering mot narkotika och Alkoholkommittén. ”Vi har varit katalysatorer och lyft upp problemen. Jag hoppas inte att man begraver verksamheten i ett antal myndigheter”, säger Fries till Drugnews.

När Björn Fries – tidigare s-kommunalråd i Karlskrona – för fem år sedan utsågs till landets narkotikasamordnare var situationen mer dyster. På ett årtionde hade drogexperimenterandet nära tredubblats bland ungdomar, fler fastnade i tungt missbruk och missbruksvården skurits ned.
En narkotikakommission varnade för bristande samordning, politisk vilja och dålig prioritering på central, regional och lokal nivå. Man hade slagit sig till ro.

Sedan dess har mycket hänt. Drogsamordnare finns idag i över 200 kommuner, utbildade och stöttade av Mobilisering mot narkotika, delfinansierade av staten. Fries har rest landet runt och hållit hundratals tal.
Alkohol- och narkotikahandlingsplaner har tagits fram och problemen debatteras på alla nivåer. Alkoholkommittén och Mobilisering mot narkotika har bedrivit uppmärksammade kampanjer.
Den s k Mobbens omdiskuterade miljonrullning på konferenser, seminarier och projekt, projekt, projekt – har hittills kostat 315 miljoner kronor sedan 2002, inklusive stora satsningar på forskning och metodutveckling.

Nu pekar flera siffror åt rätt håll, visar den rapport som Fries överlämnar. Allt färre skolelever i nian har prövat narkotika och fler är helnykterister. Färre blir grava missbrukare och även narkotikarelaterad dödlighet har börjat minska.

– Visst är det en bättre situation idag och Sverige bör vara lite stolt över att få guldmedalj av FN för sin narkotikapolitik. Vi har nog varit en katalysator genom att lyfta fram problemen och få igång systemet igen. Men politiker har också skjutit till rätt mycket pengar, exempelvis i vård och prevention, säger Fries.

Samtidigt finns det brister. Tillgången på narkotika är stor och det behövs mycket bättre kontroll, behandling och stöd.
– Det finns unga riskgrupper där man mår sämre och missbruk ökar. Både socioekonomiska faktorer och psykisk skörhet inverkar, och både de utsatta barnen och deras föräldrar behöver stöd, säger Fries och hänvisar till en rapport från Maria Ungdom där särskilt unga flickor har det svårt.

Mycket jobb återstår alltså. Han hoppas att nya borgerliga regeringen vill fortsätta med satsningarna. Men alliansen har alltså i budgeten flaggat för att Alkoholkommittén och Mobilisering mot narkotika med sammanlagt 20-talet tjänster ska avvecklas. Omformas i annan mer långsiktig verksamhet.

Hur detta ska ske är inte klart. Informella samtal förs inom regeringskansliet.
– Satsningen på alkohol- och narkotikafrågorna tar ju inte slut, men ska övergå i mer fast form än nuvarande projekt. Mer hur det blir är inte beslutat, säger Ralf Löfstedt, kansliråd på Socialdepartementet, till Drugnews.

Narkotikasamordnaren Björn Fries som understryker sitt goda förhållande med nya regeringen har ett förordnande tillsammans Mobiliseringskansliet fram till årsskiftet.
– Jag vet inte vad som händer sedan. Men jag tror att ett självständigt ombud behövs även i framtiden som kan driva på och vara tumme i ögonen på beslutsfattare. För drogproblem behöver synliggöras, det är ingen fråga man vinner val på och missbrukare och deras anhöriga är inga starka grupper, säger Björn Fries.

Etiketter:

Annonser