Inget extrastöd för heroinister

STOCKHOLM Vartannat landsting i landet klarar inte att i rimlig tid erbjuda heroinmissbrukare behandling med metadon eller Subutex visar en studie. Men regeringen är inte beredd att ge landstingen mer pengar för att klara vårdgarantin, enligt socialminister Göran Hägglund.

Tio av 21 landsting misslyckas med att klara vårdgarantin för missbrukare av opiater, nämligen bedömning inom tre månader och därefter vård inom 90 dagar, visar en kartläggning som Mobilisering mot narkotika gjort. Framför allt är det väntetiderna för att få läkemedelsassisterande behandling med metadon eller subutex som är orimligt långa.

För att klara de i fjol skärpta kraven så fick landstingen en halv miljard kronor och i år 250 miljoner i extra tillskott. Därmed har staten redan gett resurser till landstingen för att klara vårdgarantin, anser socialministern.

– Vi ska komma ihåg att den uppgörelse som har gjorts mellan staten, kommunerna och landstingen handlar om att de har åtagit sig vissa saker, alltså att man ska få vård i tid. De har fått pengar och den överenskommelsen har slutits, därför är det upp till landstingen att se till att ingen behöver vänta längre än vad vårdgarantin kräver, säger Göran Hägglund till SR Ekot.

• Fotnot: Följande landsting klarar inte till fullo vårdgarantin för missbrukare och remitterar inte heller till annan vårdgivare för att klara lagstadgat stöd: Blekinge, Halland, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Västra Götaland, Värmland, Västerbotten och Östergötland.

Etiketter:

Annonser