Nolltollerans mot knarkligor i Rio

RIO DE JANEIRO Nye guvernören Sérgio Cabral har rivstartat kampen mot knarkgängen i Brasiliens turistmetropol Rio som laddar inför årets karneval. Nolltolerans mot kriminella har införts och 230 soldater ur nationella insatsstyrkan har anlänt.

– Det gäng som kommit är fast beslutet att hjälpa befolkningen. Vi ska vinna kriget över de kriminella, säger den nyinstallerade guvernören till brasilianska medier.

Häromdagen så stormade hela styrkan in i en av de våldsammaste favelorna, ”Vila Cruzeiro”, en av de fattiga slumområden som klättrar på sluttningarna ovanför centrum. Efter elva timmars eldstrid, där en polishelikopter besköts och tvingades nödlanda, så hade fem ligamedlemmar dödats och 14 gripits, inklusive den ökände knarkkungen O Doca som misstänks för lett organiserade terrordåd senare tid.

I ett kvarts sekel har turistglansen alltmer solkats – kriminaliteten växt och beslutsfattare och poliser snarare samarbetat med den organiserade kriminaliteten och tagit mutor. Men nu rapporterar Göteborgs Postens utsände att hoppet börjar återvända till den vackra, men våldsamma jättemetropolen med 15 miljoner invånare där knarkligor behärskar flera stadsdelar och i snitt 17 personer mördades varje dygn ifjol.

De tidigare beslutsfattarna – pingstpastorn Anthony Garotinho och hustrun Rosinha Matheus – som körde ekonomin i botten och vägrade samverka med federala regeringen har röstats bort. Och nye folkvalde demokraten Sérgio Cabral har inlett tuffa tag mot ligorna.

– Det finns bara två vägar att gå. Antingen vänjer vi oss vid vidrigheterna från knarkgängen på kullarna eller så utplånar vi dem. Jag är inte rädd. Jag blev vald för att få ett slut på problemet och tänker fullfölja mitt uppdrag, säger Sérgio Cabral.

Knarkkartellerna har även inifrån fängelser kunnat styra sin handel Men nu är det slut med det, enligt guvernören vars intentioner helhjärtat stöds av landets president Lula da Silva. Knarkhandeln ska störas, vägspärrar ska sättas upp till Rio de Janeiro för att försvåra vapen och droger att transporteras. Och till delstatens säkerhetskabinett har även experter på brottsbekämpning från lyckosamma kampanjer med nolltolerans i New York och Bogota hyrts in.

• År 2005 röstade röstade en majoritet nej till allmänt förbud att inneha vapen i Brasilien. Militären har numer rätt att skjuta ner oidentifierade flygplan i brasilianskt luftrum som misstänks smuggla narkotika.

Etiketter:

Annonser