Satsning mot doping inom idrotten

STOCKHOLM Regeringen ger 50 000 dollar (cirka 350 000 kronor) till FN-organet Unesco för att – inom den nya konvention som träder i kraft 1 februari – påskynda bekämpningen av doping inom idrotten. ”Det är avgörande för idrottens trovärdighet att idrottare från hela världen ska kunna tävla på lika villkor”, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Sverige var första land att ansluta sig till Unesco-konventionen och hittills har 40 länder följt efter. Ett första möte hålls 5-7 februari i Paris i övervakningsgruppen för konventionen som bygger på länders samarbete med Världsantidopningsbyrån Wada för förbättring av standard och följa gemensamma bestämmelser mot doping inom idrotten.

Regeringen beslutade dessutom i torsdags att Sverige ska underteckna en mellanstatlig överenskommelse som tagits fram inom International Anti-doping Arrangement (IADA). Den gäller fram till 2010 och ska stärka samarbetet det tiotalet länder som är med i antidopingarbetet.

– För att effektivt motarbeta dopningen inom idrotten krävs internationellt samarbete. Därför är det viktigt att Sverige även i fortsättningen spelar en aktiv roll på antidopningsområdet i internationella sammanhang, säger Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.

• Fotnot: Wada har högkvarteret i Montreal.

Etiketter:

Annonser