Dåliga gener hos pojkar skyddar flickor

UPPSALA Samma två gener som i viss miljö ökar risken för alkoholism, depression och antisocialt beteende hos pojkar kan skydda flickor från samma faror – och tvärtom. Den oväntade upptäckten har svenska forskare gjort i en studie av svenska tonåringar, rapporterar Svenska Dagbladet.

Att gener påverkar personligheten har länge varit känt, men inte att vissa gener så tydligt kan ha motsatt verkan hos män och kvinnor.

En forskargrupp från Uppsala och Västerås lät 5000 ungdomar mellan 16 och 19 år svara på frågor om sina beteenden. Därefter valdes 200 ut för djupstudier och blodprovstagning.

Först trodde forskarna att det var något galet med resultaten. Men fortsatt undersökning bekräftade att olika genvarianter som i viss miljö ledde till alkoholism, depression och antisocialt beteende hos pojkarna hade motsatt effekt hos flickorna. Och omvänt.

Det är för generna MAO-A och 5-HTT som företeelsen bekräftats noterats. Forskarna vet sedan tidigare att dessa gener är viktiga för signalsubstansen serotonin som bland annat påverkar sinnesstämning, välbefinnande, ångest och impulskontroll.

De överraskande rönen om geners omvända reaktioner hos män och kvinnor kan komma att förändra behandling av depressioner och alkoholism i framtiden. Detta tillsammans med en allt mer växande kunskap om kopplingar mellan biologi och psykosocial miljö.

– Jag vågar påstå att vi står inför en revolution. På det sättet att man alltmer inser att genvariantmönstret spelar en stor roll för det terapeutiska svaret på orsaken till vissa beteenden och sjukdomar, säger professor Lars Oreland, professor i medicinsk farmakologi vid institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet, till SvD.

Etiketter:

Annonser