Miljonsatsning mot mobbing

STOCKHOLM Rekordmånga unga mår dåligt. Det redovisas i årsrapporten från Barnens rätt i samhället, Bris. Över 21 000 barn och unga hörde ifjol av sig och berättade om psykisk ohälsa och mobbing på skolorna. / Regeringen beslutade på torsdagen att satsa 40 miljoner kronor fram till år 2010 mot mobbing.

– Ingen elev ska behöva vara rädd för att gå till skolan, säger skolminister Jan Björklund (fp) i en kommentar till beslutet som han kallar ”historisk satsning”.
Tio miljoner kronor ska satsas om året i fyra år för att ta fram och sprida förebyggande metoder mot mobbing och trakasserier. Och åtgärderna ska vara forskarbaserade eller välbeprövade, så att man vet att de fungerar.

– Sverige har varit ett u-land när det gäller mobbningsbekämpning. Även om nästan alla skolor har olika mobbningsprogram och planer så vet vi inte om de fungerar, säger Björklund.

Jag känner mig så mobbad på alla sätt. jag är rädd för att börja i 6-an för jag är rädd att alla kommer fortsätta mobba mig. jag har gjort allt dom säjer att man ska göra. men inget hjälper. jag vill bara göra sjelvmord.”


Mejl från flicka, 12 år

• Fotnot: Ladda ner Bris årsrapport (pdf-fil, 26 sidor).

Etiketter:

Annonser