IOGT-NTO startar HBT-nätverk

NACKA Ett nätverk för homo- och bisexuella samt transpersoner i IOGT-NTO håller på att bildas. ”En markering om att det är okey att vara exempelvis gay och nykterist”, säger till Drugnews Anders A Aronsson, ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse och en av initiativtagarna till ett seminarie förra helgen.

För IOGT-NTO – som ökat med 20 000 nya medlemmar på två år – är det viktigt att alla som genom medlemslöftet anslutit sig till grundsatserna – bland annat helnykterhet och alla människors lika värde – ska känna sig välkomna, enligt Anders A Aronsson som leder rörelsens medlems- och organisationsutveckling.

10-11 februari samlades på Tollare folkhögskola i Nacka ett 15-tal medlemmar för att under temat ”Från utanförskap till delaktighet” diskutera formerna för ett HBT-nätverk. Vid träffen dryftades olika sätt att öka sin synlighet inom nykterhetsrörelsen, höja HBT-profilen och värva fler medlemmar. I somras deltog IOGT-NTO i Pridefestivalen i Stockholm under parollen ”Festa nykter” och lyckades värva nära hundra nya medlemmar. En alkoholrådgivare som var med hade flera intressanta samtal.

Man vill även motverka missbruk och öka den drogpolitiska medvetenheten i HBT-världen. Alkohol är vanligt och drogliberala attityder förekommer.
– För unga som söker sin identitet kanske med hjälp av alkohol och andra droger finns det en risk att ramla dit, säger Aronsson.

Seminariet på Tollare leddes av Anders A Aronsson och Lena Hardin. Och Pelle Nanaeus, skådespelare, regissör och nykterist, hade ett pass om begreppskunskap och värderingsövningar som mynnade ut i samtal hur arbetet ska gå vidare. Även i år kommer man att delta i Pride Park och under Pride Parade.

• Sedan tidigare finns ett nätverk för HBT-ungdomar i Ungdomens nykterhetsförbund.

Etiketter:

Annonser