Försök med ecstasy som medicin

GENÈVE Den fruktade ”partydrogen” ecstasy har fått klartecken att prövas i Schweiz vid behandling av personer med posttraumatisk stress, PTS. En liknande studie pågår redan i USA.

Det är olika ångestsymtom som drabbat personer som upplevt svåra livshotande händelser som krig, naturkatastrofer, övergrepp och olyckor som ska på prov behandlas med den narkotikaklassade drogen, rapporterar Svenska Dagbladet och hänvisar till en schweizisk nyhetsbyrå.

Omkring ett dussin personer deltar i ett test som inleddes före jul och ska avslutas 2008. De ges varierande doser.
– Full dos gör att medvetandet förändras. En känsla av välbehag utvecklas och rädslan minskar. Det gör att personerna bättre kan hantera svåra känslor och ångest, säger psykiatrikern Peter Oehen som leder studien i Schweiz.

Han fick vänta över ett år på tillstånd för att starta försöket efter att myndigheter bedömt riskerna. Som exempelvis beroende och rubbad inlärningsförmåga. Deltagarna ska ha fyllt 18 år, fått diagnosen PTS och inte använt ecstasy mer än högst fem gånger tidigare.

Positiva resultat har rapporterats från liknande försök i USA som hållit på längre. Det planeras senare en större studie med 500 personer runt världen. Det schweiziska försöket sponsras av den amerikanska organisationen Multidisciplinary Association för Psychedelic Studier vars avsikt är att inom fem år få ecstasy godkänt som läkemedel vid posttraumatisk stress.

Ecstasy prövades en tid inom psykiatrin i USA på 1970-talet, men fick senare spridning som missbruksdrog bland ungdomar. En tid inom ravekulturen, senare som s.k. partydrog runt hela världen. Ecstasy (MDMA) har både hallucinogen och centralstimulerande verkan. Signalsubstanser i hjärnan påverkas, risk finns för bestående hjärnskador, kroppens värmereglering kan rubbas. Flera dödsfall har inträffat och ecstasy har fått epitet som ” livsfarlig lömsk drog”.

Etiketter:

Annonser