Knarkrelaterade mord i Guatemala

GUATEMALA CITY Den senaste veckan har det narkotikarelaterade våldet fått stora rubriker i Guatemala. I helgen blev det upplopp på ett högsäkerhetsfängelse efter att fyra poliser – som misstänks ha dödat tre politiker förra veckan – sköts ihjäl på anstalten. Även en fångvakt dödades.

Poliserna var fängslade eftersom de misstänktes ligga bakom mordet på tre högt uppsatta salvadoranska politiker.

Den lokala polisen tror att samma organisation som beordrade mordet på politikerna också såg till att de gripna poliserna aldrig hamnade i rättssalen, skriver tidningen Prensa Libre.

Gruppen Mara Salvatrucha, som mestadels består av fattiga ungdomar, tros ligga bakom. Marasgängen får ofta bära skulden för den grova brottsligheten i Guatemala.

Gäng- och narkotikarelaterat våld har varit ett stort problem i landet efter att inbördeskriget upphörde 1996. Situationen underlättas inte av utbredd korruption inom polisen och regeringen. Guatemala är numera ett viktigt transitland för kokain och heroin från framför allt Colombia på väg till USA.

De tre politiker som dödades i förra veckan satt i det centralamerikanska parlamentet som startades 1991 för att bättra på samarbetet mellan länderna i regionen. Parlamentet ligger i Guatemalas huvudstad. Ett av de tre offren var Eduardo D´Aubisson vars far Roberto anses ha lett de mordpatruller som torterade och dödade många regeringsmotståndare på 1980-talet i El Salvador.

Etiketter:

Annonser