Ny nätdrog ska knarkklassas

STOCKHOLM Folkhälsoinstitutet föreslår att nya hallucinogena drogen DOI som gäckat polisen ska narkotikaklassas. ”Det är nu upp till regeringen att besluta”, säger Bertil Pettersson på folkhälsoinstitutet till Drugnews.

Den syntetiskt tillverkade drogen har upptäckts av Stockholmspolisen bland ungdomar på olika fester. Den har även saluförts på Internetsidor – lagligt då den trots LSD-liknande effekter inte har hunnit klassats. Och polisen har känt sig maktlös och varit orolig för att tvingas lämna tillbaka beslag av drogen.

Folkhälsoinstitutet har på rekortkort tid sedan larmen i januari nu utrett och missbrukspotentialen fastslagits. Drogen är ett känt problem i andra länder och ett annat preparat med samma effekter, DOB, har redan narkotikaklassats av FN och i Storbritannien, och delvis påskyndat beslutet att föreslå narkotikaklassning.
– Varken DOI eller DOB har någon legal läkemedelsanvändning och bör därför helt kunna sorteras bort genom en klassning, säger Bertil Pettersson.

Regeringen måste dock före ett beslut vända sig till EU så att en klassning inte betraktas som ett handelshinder. Men det bör inte ta lång tid, enligt Ralf Löfstedt, kansliråd på Socialdepartementet.

Drogen DOI fanns redan på folkhälsoinstitutets övervakningslista, men polisen larm via media om att den nått ungdomar satte fart på utredningen. Ytterligare ett 15-tal oklassade ämnen finns idag på listan.

• Behövs det inte ett annat, snabbare system för att utreda och klassa nya droger?
– Egentligen inte. Det kommer inte fler nya preparat än att vi hinner med – förutsatt att polisen vidarebefordrar sina iakttagelser direkt till oss. 99 procent av de droger som missbrukas i landet är ju för övrigt redan klassade, säger Bertil Pettersson på folkhälsoinstitutet.

Etiketter:

Annonser