Tanka bilen med sprit från Systemet?

STOCKHOLM Systembolagets försäljning ökade under januari och februari med 2,4 procent mätt i ren alkohol jämfört med samma period ifjol. /Samtidigt kasseras varje vecka 15 000 liter öl, vin och sprit– nu överväger företaget att göra bilbränsle eller spolarvätska av alkoholen.

Årligen förstörs 750 000 liter alkoholhaltiga drycker på Systemets destruktionsanläggning i Jordbro utanför Stockholm. Det kan exempelvis vara förpackningar som blivit kladdiga, etiketten hamnat fel eller att bäst-före-datum gått ut.

Nu undersöker Systembolaget sätt att återanvända den utsorterade alkoholen istället för att bara hälla ut den. Att tappa upp felaktigt märkta drycker i nya flaskor bedöms som alltför dyrt.

– En hypotes är att omvandla alkoholen till bilbränsle eller eventuellt spolarvätska, säger Håkan Johansson, logistikchef på Jordbroanläggningen, till Göteborgs-Posten.
Alkoholdrycker består av samma kemiska förening som den i fordonsbränslet E85, med den skillnaden att i E85 är även bensin tillsatt.

• Efter en tillfällig nedgång i januari så ökade åter försäljningen på Systembolaget i februari och därmed totalt de två första månaderna i år, jämfört med samma perioder ifjol.
I två år har därmed systembutikernas alkoholförsäljning ökat samtidigt som den oregistrerade alkoholkonsumtionen minskat (dvs. av resandeinförsel plus illegalt hanterad alkohol).
Mest ökade försäljningen i butiker i Skåne, Blekinge och Kalmar län, enligt Systembolagets statistik.

Etiketter:

Annonser