Global drogutveckling oroar FN

WIEN Hur är drogutvecklingen i världen, kan kontroll av kemikalier som går att göra narkotika av förbättras och är sprutrum acceptabelt? Det är några ämnen vid FN:s narkotikakommissions, CND, möte denna vecka.

På Commission on Narcotic Drugs 50:e sammanträde som avslutas på fredag analyseras globala drogsituationen och tas beslut om att stärka kontrollsystem och narkotikaklassa nya preparat.

Återkommande lobbar drogliberala NGO-grupper för att översyn och förändring behövs av FN:s narkotikakonventioner som de anser för stränga. Misslyckade försök gjordes 2003, men ingen regering har hittills velat spela rollen att formellt väcka frågan i FN.
– Det finns nog de som skulle vilja, men här nere anstränger man sig och låtsas stödja konventionerna. Och pläderar för att den linje man driver ryms inom dessa, säger Ralf Löfstedt, Socialdepartementet, i den svenska delegationen, till Drugnews.

Holland, Tyskland och Norge är några av de länder som kritiseras i FN:s senaste årsrapport om narkotikautvecklingen. Detta för att de har upprättat särskilda lokaler där sprutnarkomaner kan injicera droger under översyn av hälsopersonal under förevändning att det ska minska skaderisken.

– De har haft fullt upp att försöka övertyga om att sprutrummen inte går emot FN:s narkotikakonventioner, säger Ralf Löfstedt.
Ett annat land är Bolivia som vill försvara en traditionell odling av kokabusken vilket öppet stöds av landets nye president Evo Morales, själv tidigare kokaodlare.

Hur samarbetet och kontrollsystemen av handel med prekursorer ska förbättras är annars ett särskilt ämne under veckan. Oro finns för att legal export av kemikalier lätt kan övergå i illegal narkotikatillverkning. Kina är stor exportör och tillsynen bristfällig. Länderna i Europeiska unionen agerar tillsammans på CND-mötet och hänvisar till EU-systemet där exporterande företag är skyldigt att begära in intyg och förvissa sig om att mottagaren är seriös.

CND som i år har en svensk ordförande, ambassadör Hans Lundborg i Wien, ska också besluta hur uppföljning av vad som hänt sedan generalförsamlingens stora möte om narkotika 1998 (Ungass) ska ske. Då slogs fast att till 2008 väsentligt minska produktion och tillgång av cannabis, koka (kokain) och opium (heroin).

– Utvecklingen är bekymmersam vad gäller bland annat ökad herointillgång och mer syntetiska droger. Och kokainmissbruk ökar regionalt i Europa, säger Ralf Löfstedt.
En utvärdering av Ungass ska alltså göras nästa år, men mycket tyder på att man delar upp det på två träffar – dels en uppföljning nästa år, dels ett möte på ministernivå året därpå.

• EU och FN förbättrar narkotikasamarbete. EU:s narkotikaobservatorium, ECNN, och FN:s narkotikakontrollorgan UNODC meddelade i onsdags i Wien att man antagit ett nytt samarbetsprogram och tagit fram ett verktyg för att länderna ska kunna samla in bättre jämförbara data om personer som söker missbruksvård.
– I många länder är personer som är beroende av droger stigmatiserade och utanför övriga samhället. De borde få hjälp genom vård att återvända till ett drogfritt liv, säger Antonio Maria Costa, chef för UNODC.

Etiketter:

Annonser