Venezuela torrläggs i påsk

CARACAS Ett tillfälligt säljförbud mot alkoholförsäljning under påskhelgen har president Hugo Chávez i ett dekret infört. Det har lett till rusning till spritbutiker.

Förbudet gäller alkoholförsäljning under Skärtorsdag, Långfredag och Påskdagen, rapporterar AP. En begränsning infördes redan från i fredags då all försäljning av alkoholhaltiga drycker – även i restauranger och på barer – begränsas till mellan klockan 10-17.

De plötsliga förbuden har förvirrat många venezuelaner som rusat till butikerna för att bunkra inför påskfirandet. Bakgrunden till Chávez säljbegränsningar är de många alkoholrelaterade olyckor som varje år rapporteras kring påsk och kräver uppåt 100 människors liv och tusentals skadade. Även antalet brott brukar öka under påskveckan.

Invånarna i Venezuela toppar ölkonsumtionen i Latinamerika och även whiskey och rom är populära drycker. Rattfylleri är utbrett och även om det är otillåtet att dricka på allmän plats så ingriper sällan polisen.

Majoriteten venezuelaner stöder sin internationellt omstridda socialistiska president, men flera dryckesglada är mindre entusiastiska för hans försök att stävja den höga alkoholkonsumtionen. De fruktar fler liknande dekret, särskilt efter att han börjat knyta vänskapsband med Iran. I oktober förbjöd han gatuförsäljning av öl direkt från flak på lastbilar.

– Jag är nervös. Jag trodde Chávez hade förbjudit spritförsäljningen eftersom han talar om Kuba, socialism och ayatollorna, sade 67-årige Enrique Salazar, som i helgen passade på att bunkra whisky.
– Jag kör inte bil, så jag är inte farlig för någon, tillade han.

Etiketter:

Annonser