Knarkstrider om floder i Colombia

BOGOTA/CALI En dödlig kamp pågår mellan narkotikaligor om kontrollen över floderna i sydvästra Colombia vid gränsen till Ecuador. Vattenvägarna används för att transportera kokain och andra droger till Stilla havet i väster. /En bilbomb nära en polisstation smällde i söndags i Cali.

När narkotikan når Stilla havet fraktas den ofta med små snabba motorbåtar till större fartyg som väntar längre ut.
Den colombianska tidningen El Tiempo skriver om strider mellan gerillagrupperna (Farc och ELN), pånyttfödd högermilis och andra knarkligor.

Fyra floder – Tapaje, Mira, Patía och Telembí – har förvandlats till krigsscener och kyrkogårdar, uppger El Tiempo. Många har dött under årets första månader, men tillförlitlig statistik saknas.

Det står i alla fall klart att civilbefolkningen i området drabbas hårt av den upptrappade konflikten. Hittills i år har 50 personer rapporterats försvunna i de två sydvästliga departementen Putumayo och Nariño. Huvudsakligen rör det sig om unga människor som kidnappats eller frivilligt tagit värvning hos de olika väpnade grupperna.

En av dem är 22-åriga Sonia Milena Fuertes Moncayo som varit spårlöst borta sedan december ifjol. Den enda teorin som polisen jobbar efter är att den unga psykologistudenten befinner sig i högermilisens våld. Hon har blivit ett uppmärksammat fall som fått hela nationens blickar att riktas mot krisområdet.

Paramilitärerna är på frammarsch igen efter avväpningen av gruppen i regionen i juli 2005. Organisationens forna ledare har bildat ny högermilis som kallas för ”Den nya generationen”.

• En bilbomb briserade i söndags utanför en polisstation i colombianska staden Cali, ett tidigare näste för en av knarkkartellerna. En taxichaufför dog och 34 personer skadades, varav 19 var polismän.
Guvernören Angelino Garzon sade till en radiostation att misstankarna för bomben i första hand riktas mot Farc-gerillan. Men att andra grupper inte heller kan uteslutas, rapporterar AP.

Etiketter:

Annonser