Protester utanför stadshuset i Vetlanda

VETLANDA Det räcker inte med att avdelningschefen på socialtjänsten i Vetlanda avgår efter misskötsel i fallet Louise. Flera hundra demonstranter hade samlats utanför kommunhuset i fredags. Slagord haglade om att även socialchefen Ola Götesson ska avgå. ”Men vare sig kommunledningen eller socialchefen själv vill att han ska avgå”, säger kommunens informationschef Cecilia Gerhardsson till Drugnews.

Centerpartistiska kommunalrådet Göte Lindell kom ut strax efter klockan 14 och tog emot protestlistor om varför inte fler ansvariga avgår.
– Jag tackar för det engagemang ni visar efter det som hänt och berör oss allihop, sade kommunalrådet till demonstranterna.

– Jag förstår er reaktion, men hoppas att engagemanget går att använda till att göra det bättre för våra barn och ungdomar i framtiden, fortsatte han.

Han tog dock inte upp ansvarsfrågan, varpå åter ropen skallade ”Avgå Ola”, med adress socialchefen, från demonstranterna.

Man hänvisar till att länsstyrelsen i Jönköping skarpt pekat på brister i hanteringen av fallet Louise. Skola, polis och grannar larmade. Men inget hände Den minderåriga flicka tvingades i flera år leva i misär med sin psykiskt sjuke, drogmissbrukande pappa som var dömd för våldsbrott och även sexuellt utnyttjande sin dotter.

Efter SVT Uppdrag Gransknings reportage i tisdags har anmälningar till polis, justitieombudsmannen och till stadshuset i Vetlanda har många hundra samtal, protester och hot inkommit.
– Vi har av säkerhetsskäl placerat en vakt utanför kommunhuset utifall protesterna skulle spåra ur, berättar inlånade informationschefen Cecilia Gerhardsson för Drugnews.

Häromdagen meddelade familjenhetens chef Boo Hedbrant att han avgår och socialchef Ola Götesson tillstod att fel begåtts i hanteringen och att han bad via media ”Louise” om ursäkt.
– Idag ska socialchefen även ta kontakt med fosterfamiljen och personligen be henne om ursäkt, berättar informationschefen.

• Debatten har varit intensiv senaste dagarna om hur det kunde gå fel.
Regeringen och socialstyrelsen uppmanar till att mer sätta barns behov i centrum och använda det metodstöd som tagits fram för myndigheter som arbetar med barn.
Och förslag har framförts om att sekretesslagen utbildningen av socionomer ses över. Och att det bör krävas ”körkort”, dvs. yrkeslegitimation, för att arbeta som socialarbetare i framtiden.

• ”Varför fick jag ingen hjälp när jag som bäst behövde det?”
Det undrar Louise, idag 16 år, i ett öppet brev i Aftonbladet.
Där riktar hon skarp kritik mot socialförvaltningen i Vetlanda.
Men berättar också att hon nu mår bra och tackar för det stöd hon fått. Hon bor hos sin nya familj, har börjat skolan och försöker ta igen det hon missat.
– I sommar ska jag få åka på ridläger, berättar hon.

Etiketter:

Annonser