Minister vill skärpa insatser mot rattfylla

UPPSALA Rattfylleridömda ska bara få tillbaka körkortet om de använder fordon med alkolås. Det anser infrastrukturminister Åsa Torstensson appropå att regeringen ska utvärdera reglerna kring rattfylleri.

Minister talade på NTF:s kongress i Uppsala i helgen om hur regeringen vill intensifiera arbetet för användning av alkolås och annan teknik som förhindrar berusade eller trötta förare bakom ratten. Försöken med alkolås och kökortsregler efter rattfylleri ska nu utvärderas.

– Rattfylleri är ett mycket allvarligt brott. Förhoppningsvis kan en skärpning av reglerna hjälpa till att rädda liv, sade Åsa Torstensson (c).

Hon vill påskynda att alkolås och annan teknik införs i alla nya busar och lastbilar genom att ändra nuvarande EU-regler och innan dess Sverige går före genom att få ett tillfälligt undantag.
Alkolås ska etappvis införas i statens och alla myndigheters fordon och transporter. Och hon vill uppmuntra utvecklingen med att allt fler yrkesfordon utrustas med alkolås och annan teknik för att förhindra rattfylleri.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser