Rökförbud i Holland från 2008?

HAAG Hollands hälsominister Ab Klink vill införa totalförbud mot rökning på serveringsställen, hotell och diskotek från 2008, tre år tidigare än planerat. Det skulle även kunna få konsekvenser för s.k. ”coffee-shops” där cannabis säljs och röks.

Partierna i den nya koalitionsregeringen är överens om rökförbud på serveringar från 2011. Men hälsoministern anser att det är hög tid att redan från nästa årsskifte skydda även serveringsanställda från skadliga effekter av passiv rökning. Sedan 2004 har övriga anställda i landet lagligt stöd till en rökfri arbetsmiljö, rapporterar Tobaksfakta.

Landet har hittills på frivillig väg försökt kunna begränsa rökning, men få restauranger är idag rökfria. Samtidigt ökar det folkliga stödet för rökförbud på barer, caféer och krogar. Trots att omkring 30 procent av holländarna röker så visar en enkät tidigare i år att två av tre av befolkningen för rökförbud och 53 procent anser att det borde införas snart.

Restaurangfacket vill ha en snabb lagändring. Hälsominister Ab Klink för oväntat stöd av även hotell- och krogbranschen för ett rökförbud redan från nästa år. men med förbehållet att caféer och diskotek får dispens ytterligare en tid. Något som dock anti-tobakslobbygruppen Stivoro totalt motsätter sig. En bartenders hälsa är lika viktig som en servitörs, resonerar man och befarar förvirring om vad som gäller.

Hälsoministern ska besluta i frågan i slutet av denna månad, rapporterar nyhetsbyrån ANP.

• Ett speciellt problem är vilka rökregler som skulle gälla för coffee-shops där marijuana och andra droger säljs. Ett holländskt rökförbud kan stoppa marijuanarökning på dessa ställen. Men parlamentariker från flera partier motsatte sig i ett utspel förra månaden sådana följder eftersom gästerna går ju dit särskilt för att röka, resonerar de.
Knarkförsäljningen av på dessa halvlegala ställen är betydande. En talesman för cannabisdetaljisternas organisation uppger för Reuters att handeln omsätter över en miljard euro om året.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser