CUF-ordförande: -Jag tog kokain

STOCKHOLM Riksdagsledamoten Frederick Federley (c), 29 år och avgående CUF-ordförande, medger att han provat både hasch och kokain. Och ångrar sig inte. ”Personligt bruk ska inte vara kriminellt”, säger han till Expressen.

Det är tidningen Plaza Kvinna som i en enkät till riksdagsledamöterna bland annat frågat om de prövat narkotika. Drygt hälften svarade och av dem uppgav 12 procent att de provat.
De flesta som svarade ja hade gjort det i sin ungdom. Men Frederick Federey berättar att han gjort det så sent som för två år sedan, när han var ordförande i centerns ungdomsförbund.

Dels rökte han hasch på en fest ute på landet, dels tog han kokain på en efterfest i centrala Stockholm.
Han ångrar inte att han prövade när tillfälle gavs.
– Jag tycker att människor ångrar sig för mycket. Men jag skulle inte testa igen, idag är jag ju riksdagsledamot, säger han till Plaza Kvinna i ett kommande nummer.

I en intervju i Expressen utvecklar han resonemangen. Han vill inte testa illegala droger igen, men umgås med vänner han tror använder kokain och tar inte avstånd från det. Fram till 1988 var eget bruk av narkotika inte kriminellt, vilket han tyckte var ganska rimligt.

På sin egen blogg tillägger han onsdag morgon: ”Jag uppmanar ingen att ta droger, jag har inte känt behov av att göra det igen och jag tycker att det måste vara upp till var och en vad man stoppar i sig.”

Centerns partisekreterare Anders Flanking säger till Expressen att han tar avstånd från Federeys åsikter och att partiets inställning är att droger ”ska bekämpas med hård lagstiftning”.

Narkotikasamordnaren Björn Fries anser att riksdagsledamoten Fredrick Federeys uttalande är oansvarigt. Och understryker att absoluta majoriteten vuxna och ungdomar i landet aldrig har använt illegala droger.
– Att ha hans inställning som en etablerad politisk kraft och förebild tycker jag är väldigt oansvarigt, säger Fries till Expressen.

Andra riksdagsledamöter som för Plaza Kvinna öppet medger att de provat droger bland andra Lars Ohly (v), Mona Sahlin (s) och förre justitieministern Thomas Bodström (s).

• På fredag ska fyra vänsterriksdagskvinnor presentera en drogpolitisk rapport där de föreslår att konsumtionsförbudet av narkotika tas bort.

Etiketter:

Annonser