Många studenter dricker riskfyllt

LUND Studenter i Lund dricker riskfyllt mycket alkohol. Det visar en studie bland dem som bor på studentkorridor där – 85 procent av tjejerna och 72 procent av killarna dricker riskfyllt. Antalet som söker hjälp för alkoholproblem på studenthälsan har dubblats på fem år.

– Många kommer till oss på grund av studiemisslyckande och illabefinnande och sedan visar det sig att de krökar rejält, säger studenthälsans psykiatriker Richard Wastenson till Sydsvenska Dagbladet.

Det är känt sedan tidigare att många studenter dricker mycket under studieåren, då flera flyttat hemifrån och formar sociala vanor. Nu finns resultaten från den första studien som gjorts bland dem som bor på studentkorridor i Lund. Frågor ställdes om konsumtion och tecken på beroende och skador.

Det noterades att många tror att andra omkring studenten också dricker mycket, något som kallas ”majoritetsparadoxen” och är viktig förstå vid preventionsarbete.

Studien visade också att de åtgärdsprogram mot alkoholproblem som används bland studenter sällan fungerar. Klassiska tolv-stegs-program som förespråkar avhållsamhet fungerar sämre bland studenter, möjligen för att studenter har svårt att se sig själva som alkoholister.

Ett kognitivt beteendeprogram (Brief skills training program, BSTP) har börjat prövas med bra resultat bland de med hälsofarlig konsumtion. Det går ut på att deltagarna istället för att helt avstå från alkohol inser riskerna och utvecklar ansvarsfulla dryckesvanor.

• Hög alkoholkonsumtion vid ett tillfälle är särskilt skadligt för kroppen. En gräns som går någonstans vid fyra drinkar för kvinnor och fem drinkar för män.

Etiketter:

Annonser