Svenskt WHO-förslag oroar alkoholländer

GENÈVE Alkoholproducerande länder försöker stoppa ett svenskt förslag i Världshälsoorganisationen för att minska alkoholmissbruk. Förslaget väntas läggas fram vid WHO:s generalförsamling under fredagen.

Som Drugnews tidigare berättat utpekar en ny WHO-rapport om globala alkoholsituationen alkoholmissbruk som tredje största riskfaktor till sjukdom och för tidig död i Europa och femte på risklistan i hela världen.
I Västeuropa är nära elva procent av mäns dödsfall alkoholrelaterade. Globalt kostar alkoholskadorna samhället mellan 0.6 – 2 procent av världens samlade BNP.

I ett resolutionsutkast föreslår därför Sverige globala åtgärdsplaner mot alkoholproblemen och att länderna upprättar ”nationella mål för minskat alkoholmissbruk” och övervakningssystem för de sociala och hälsomässiga följer, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Alkoholen är ett tilltagande problem i världen. I Sverige och övriga EU märks ett ökat stordrickande bland ungdomar. WHO bör agera mer mot problemet, säger folkhälsominister Maria Larsson till tidningen.

Initiativet mot ökade alkoholproblem stöds av flera europeiska, islamska och afrikanska länder, och även Ryssland och Kina. Men upprör andra, särskilt alkoholproducerande länder – särskilt Kuba och andra romtillverkare i Västindien är aktiva i motståndet. Vinproducerande länder är oroliga och USA beskrivs som ovanligt tyst.

– I värsta fall kan det svenska initiativet leda till restriktioner eller förbud för alkoholhandel. Det skulle vara förödande för oss, uppger en diplomat från ett vinproducerande land, enligt SvD.
Andra anser att svenska förslaget är grundat bara på en sammanfattning av rapporten om alkoholsituationen 2002 och inte rapporten i sin helhet.

Relaterad läsning