IQ-film om alkoholens dubbelnatur

STOCKHOLM En 60-sekunders komprimerad film om alkoholens olika sidor rullar nu på bio och reklam-tv. ”Vi vill väcka eftertanke inför sommaren och skolavslutningar om alkoholens dubbla natur”, säger Ann-Therése Enarsson på IQ-initiativet till Drugnews.

Alkohol som både socialt smörjmedel och familjesplittrare. Det är många vinklar som den korta filmen, regisserad av norrmannen Joachim Trier, hinner visa.

”Du ger förälskade modet att göra någonting åt det och tondöva att sjunga karaoke”, ”Du får den som egentligen vill säga nej att säga ja”, ”Inte många säger emot – förrän nu!”, ljuder en effektiv speakerröst (läst av Björn Granath) om den beroendeframkallande drycken under de snabba klippen mellan fest och vardagssituationer.

– Jag hoppas att filmen ska göra att många tänker till, speciellt inför sommaren och semestern då många dricker mer alkohol än vanligt, säger Ann-Therése Enarsson.

En undersökning visar att 48 procent av svenskarna har negativa erfarenheter av alkohol, exempelvis bland släktingar, vänner, på jobbet eller i skolan.
IQ-initiativet vill lära svenskarna att dricka ”smartare” och skapa fler alkoholfria miljöer. IQ har hittills samlat nära 600 goda projekt och aktiviteter om alkohol som kan göra skillnad.

Fotnot: IQ:s film visas nu i tre veckor på bio och tv. Se filmen.

Etiketter:

Annonser