Kommunpolitiker friade i alkoholdom

VÄXJÖ Tingsrätten i Växjö friar i en dom de 18 kommunpolitiker i Alvesta och Älmhult som åtalades för tjänstefel för att gett alkoholtillstånd till restauranger utan riktiga kök.

Det var under förra mandatperioden 2005 som politiker i Alvestas socialnämnd och Älmhults omsorgsnämnd gav flera mindre restauranger serveringstillstånd. Trots att det saknades fullt utbyggda tillagningskök och servering av allsidig mat, vilket alkohollagen kräver.

En åklagare åtalade de sammanlagt 18 politikerna i smålandskommunerna som deltagit i besluten för tjänstefel. Men tingsrätten i Växjö friade på onsdagen politikerna och skriver i domen att alkohollagen kan tolkas på olika sätt och att det med säkerhet inte går att säga att de gjort sig skyldiga till brott.

Frågan är nu om det nu kan bli fritt fram för alkoholservering i korvkiosker?
– Det tror jag inte är rimligt. I det aktuella fallen hade man allsidighet och ett bra matutbud. Men lagen behöver ses över, säger kommunalrådet Elisabeth Peltola (c) i Älmhult till SR P4 Kronoberg.

Hon tycker att reglerna behövs moderniseras eftersom tillagningssätten har förändrats mycket senaste decenniet. Men anser även att det finns oklarheter om exempelvis när tillfälliga tillstånd kan ges.

Utslaget i Växjö tingsrätt kan komma att bli vägledande för liknande fall om inte domen överklagas. Folkhälsoinstitutet har tidigare varnat för att kommuner ibland gör egna tillämpningar av alkohollagen när de ger klartecken till serveringstillstånd och vill kunna begära att domstol prövar om de verkligen följt lagen.

Etiketter:

Annonser