Alkoholförbud på norra Grönland

NUUK Grönlands landstyre har beslutat om omedelbart förbud för försäljning och servering av alkohol i världens näst nordligaste stad, Qaanaaq. Detta efter en filmares rapport om att barn far illa av de vuxnas missbruk där.

Danska filmaren Karin Littauer fann under en tre månaders vistelse för ett barn- och ungdomsprojekt att en stor del av stadens 800 invånare drack mycket alkohol och att hjälpbehövande barn inte fick hjälp.

Hennes rapport ledde till att Grönlands myndigheter nyligen fattade ett snabbt beslut om att torrlägga staden. Representanten för sociala frågor i landsstyrelsen, Aleqa Hammond, var chockerad av uppgifterna, enligt nyhetsbyråerna Ritzau och TT.

– Jag tror att mycket av det är sant, eftersom det på Grönland är allt för många familjer som lägger ner mer tid på alkohol och hasch än på att ta hand om sina barn ordentligt, sade hon som tidigarelägger en resa till Qaanaaq för att själv undersöka förhållandena.

Filmaren Karin Littauer berättar att barnen var glada efter beslutet om alkoholförbud. Men hon varnade för att torrläggning utan socialt stöd kan leda till att de alkoholberoende kan drabbas av desperation och depression och dricka träsprit.

Qaanaaq ligger på norra Grönland. Dit tvångsflyttades 130 inuiter år 1953 från gamla Thuleområdet när den amerikanska basen skulle byggas ut. De har krävt i Europadomstolen att basen flyttas för att få återvända till sin gamla hembygd.

Alkohol – med undantag för hembryggt öl – var inte tillåtet för vanliga grönländare under kolonialtiden som upphävdes 1953. Alkoholkonsumtionen steg sedan dramatiskt varvid nya alkoholransoneringar infördes 1979. Dessa hävdes 1982 och åter följde omfattande dryckenskap. Alkoholinförseln var 1987 hela 22 liter per person över 14 år och har halverades sedan till millenieskiftet.

Alkoholrelaterade brott är vanliga på Grönland. 2002 anmäldes sex gånger fler våldsbrott och 27 gånger fler sedlighetsbrott per invånare jämfört med i Danmark. Ett folkhälsoprogram har antagits av landstyret med mål att få ner konsumtionen till högst 10 liter alkohol per person över 14 år före utgången av 2007, enligt Social & Hälsovårdsnytt i Norden.

Etiketter:

Annonser