Rotterdam stänger 27 coffe-shops

ROTTERDAM Nära hälften, 27 av totalt 62, av holländska Rotterdams cannabiscaféer (s.k. coffee-shops) tvingas sluta sälja droger med hänvisning till att de ligger alltför nära högstadieskolor.

Rotterdams borgmästare Ivo Opstelten berättade i torsdags om en ny policy som från 2009 ska gälla för stadens coffe-shops. Efter ökat missbruk bland skolelever av ”mjuka droger” och problem av försäljning och konsumtion så får cannabis inte säljas på ställen som ligger inom 200 meter från skolor.

Det betyder i praktiken att 27 coffe-shops berörs. Däremot berör de nya reglerna inte skolor med yngre elever då dess nästan aldrig använder cannabis, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och ANP.

Ökad kontroll av och åtgärder mot de caféägare som inte följer de nya reglerna ska införas. Dessutom ska Rotterdam dra igång en informationskampanj i skolorna om faror med narkotikaanvändning.

Hollands drogliberala politik har fått sig en törn sedan fler ungdomar söker hjälp efter bland annat missbruk av bland annat cannabis och kokain. Narkotika är juridiskt förbjudet i landet, men mindre innehav för eget bruk tillåts som köps på coffe shops.

Landets cirka 700 cannabiscaféer (där även andra droger som ”magiska svampar” säljs) beräknas omsätta över en miljard euro per år och lockar även utländska drogturister.
Men ställena har alltmer börjat ifrågasättas och lokalt kan borgmästare ställa högre krav eller stänga dem. Alkoholtillstånd har dragits in på några ställen och om ett stängs tillfälligt kan det få svårt att öppna igen.

Landets hälsominister har föreslagit förbud mot tobaksrökning från nästa år på serveringar såsom i flera andra länder i Europa, som skulle kunna hota cannabiscaféernas existens.

Etiketter:

Annonser