“Alkohol och fotboll hör inte ihop“

KÖPENHAMN/STOCKHOLM Skandalfotbollsmatchen i EM-kvalet Danmark-Sverige avbröts då en berusad man angrep domaren. Nu diskuteras hårdare säkerhetskontroll, men få nämner alkoholens roll. “Visst är den en riskfaktor. Idrott och alkohol hör ju egentligen inte ihop“, säger Rolf Jönsson på Riksidrottsförbundet till Drugnews. /På Råsundastadion visiteras efter alkohol på onsdag vid Islandsmatchen.

Det var i 89:e minuten som domaren blåste straff för Sverige. Detta efter att danskarna hade hämtat upp ett underläge med 0-3 och kvitterat. Men Christian Poulsen ger Marcus Rosenberg ett knytnävsslag i magen i Danmarks straffområde.
Huvuddomaren Herbert Fandel uppmärksammas av den assisterande domaren om saken och Fandel visar rött kort och pekar på straffpunkten.

En dansk supporter – en 29-årig man som bor i Göteborg – hoppar upprörd in på Parkens plan och försöker slå domaren. Han når denne med vänster handflata i ansiktet innan spelarna ingriper och skyddar domaren. Vakter omhändertar sedan 29-åringen och överlämnar honom till polis.

Domaren beslutar efter några minuters tumult att avbryta matchen och tilldöma segern till Sverige med 0-3.

29-åringen kallas nu “landsförrädare“ och hatas av en hel nation.
– Jag mår väldigt dåligt och är ångerfull. Vill be hela Danmark, Sverige och domaren om ursäkt för mitt omänskliga beteende, säger han till Sportbladet.

Han hade åkt ner redan dagen före.
– Jag bodde hos några vänner. Matchdagen festade vi i Fælledparken. Vi spelade fotboll och drack öl. Det blev väl 15–20 stycken, säger han.

Han påstår sig inte minns mycket av attacken, men han hade hett temperament, blev arg på domaren och sade i häktningsförhandlingen att han var “en dålig förlorare“.

– Man ska inte blanda sport och alkohol. Det har jag bevisat eftersom jag inte klarade av att hantera dem tillsammans. Nu är jag nog inte välkommen i Parken något mer och det är förståeligt, säger han till Sportbladet.

Uefa ska på fredag avgöra om Sverige ges segern på det sätt som huvuddomaren dömde. Därutöver diskuteras dels om Zlatan blir med i fotbollsmatchen mot Island på onsdag, dels hur huliganer ska stoppas framöver på matcher.

– Alkohol ökar risken för våld, det är klarlagt. Gör som i engelsk cupfotboll och skruva åt ölkranarna några timmar före matcherna kring arenorna vilket bidragit till lugnare matcher, säger IOGT-NTO:s ordförande Sven Olov-Carlsson till Drugnews.

Han är också kritisk till att bryggerier tillåts att sponsra fotbollen så framträdande.

Riksidrottsförbundet har krävt nya lagar mot huliganism vid idrottsevenemang för att stärka ordningen. Och klargöra avgränsningarna för klubbarna/arrangörernas och samhällets ansvar.
RF:s budskap att det ska extra försvårande att beträda plan vid en match upprepas åter efter lördagens händelser i Köpenhamn.

Men det nämns inget om alkoholens roll.
– Idrotten är en del av samhället och man måste jobba mer generell mot alkoholproblemen. Idag finns inget totalförbud mot att servera alkohol vid idrottsarenor, det beslutar lokala arenaansvariga om, säger Rolf Jönsson, sakkunnig på RF ibland annat drog- och supporterfrågor.

• 29-åringens tilltag i Parken i Köpenhamn kan leda till att alkohol förbjuds på Danmarks nationalfotbollsarena. Och inför Islandsmatchen på Råsunda i Solna på onsdag ökar nu Svenska Fotbollsförbundet säkerheten kring landskampen.

Men inga extra staket ska sättas upp, utan tryggheten ska stärkas med fler ordningsvakter och visiteringar efter alkohol som medför många problem, uppger säkerhetsansvarige Henrik Koch för Dagens Nyheters nätsida.

Etiketter:

Annonser