ICAA -100 år med drogfrågor

STOCKHOLM Denna vecka samlas några av världens ledande alkohol- och narkotikaforskare i Stockholm. Omkring 350 experter och opinionsbildare ska diskutera droger, spel och tobak när arrangören, International Council on Alcohol and Addictions, firar 100 år.

Fem dagar med tal, seminarier och nya forskningsrön kring alkohol, spelberoende, tobaksskador, säkrare trafik, missbruksbehandling, internet som verktyg för prevention och vård etc.

ICAA bildades i Stockholm för 1907 och har blivit träffpunkt för forskare, institutioner, lobbyister, ideella organisationer och bibliotek om policyfrågor, skador och problem kring olika beroendeskapande preparat.

Alla länder har idag några restriktioner om exempelvis alkohol, men det är policys som diskuteras och förändras. Alkoholpolitik är alltså inte bara en svensk eller nordisk företeelse.

– I Europa har samtliga länder utom Sverige och Norge ökat sina restriktiva inslag under de senaste 50 åren, och det är en viktig signal i ett internationellt alkoholarbete, säger Björn Hibell, chef för jubileumskommittén och till vardags chef för Centralförbundet för alkohol och narkotikaforskning, CAN.

ICAA hade tidigare särskild status till Världshälsoorganisationen, men fick en svacka när organisationen för att stärka ekonomin på 1990-talet öppnade för sponsring och inflytande från alkoholindustrin och dess lobbyister.
Konflikten alkoholintresse och folkhälsa blev till slut ohållbar och ifjol beslutades vid årsmötet i Edinburg att slänga ut alkohollobbyisterna och börja återupprätta hedern.

– Nu håller ICAA på att åter bli ett kraftcentrum för drogforskning, politik och opinionsbildning och flera nya medlemmar är på gång, berättar Kjell-Ove Oscarsson, pressansvarig under konferensen, för Drugnews.

Idag samlar ICAA – som har sitt kansli i Lausanne – hundratals medlemsorganisationer från ett 60-tal länder. Men 100-års jubiléet har förlagts till födelsestaden Stockholm.

• På måndag medverkar bland andra Antonio Costa, chef för FN:s narkotikakontrollorgan, professor Hans Rosling, Karolinska Institutet, och professor Robin Room, universitet i Melbourne. Senare i veckan bl a alkoholforskarna Harold Holder, USA, Ellen Gould, Kanada, Sally Casswell, Nya Zeeland, Patricia Conrod, Kings College, Storbritannien, professor Ambros Uchtenhagen, Schweiz, och Maria Elena Medina-Mora, Mexican institute of Psychiatry.
Här hela ICAA:s program.

Etiketter:

Annonser