Tullen kan omhänderta oskattad nätsprit

STOCKHOLM E-deklaration för att underlätta för privatpersoner som importerar alkohol via nätet ska tas fram. Men åldersgräns ska upprätthållas och tullen ska med stickprov kolla att svensk skatt betalas. Det är regeringens handlingsplan efter den oväntade EU-domen förra veckan.

Tre departement och fem myndigheter (tullen, polisen, skatteverket, riksåklagaren och Folkhälsoinstitutet) möttes i måndags för att diskutera vad man ska göra för att greppa situationen sedan det svenska förbudet mot distansimport av alkohol ogiltigförklarats av EU:s domstol.

Nättrafiken ökade direkt hos nätbutiker som säljer alkohol efter domen, men bara en person har anmält köp till skatteverket, enligt SVT:s Rapport. Svensk alkoholskatt ska ju läggas dryckesimport som inte mottagaren själv fraktar. Dessutom ska en deklaration lämnas när leveransen gjorts.

För att underlätta skattebetalning ska en enklare blanketter och en e-deklaration tas fram för privatpersoner. Den som inte betalar skatt riskerar straffskatt om det upptäcks.

– Tullen kan tillfälligt omhänderta alkoholen om det vid ett stickprov visar sig att man inte betalat den svenska skatten. Då handlar det om ett lagtrots, sade folkhälsominister Maria Larsson (kd) till Svenska Dagbladet efter mötet.

För att även se till att ålderskontroll fungerar för alkoholinköp vid sidan av Systembolaget ska man studera hur Finland lyckats. Där görs den av leverantörer och distributörer när de lämnar över de nätbeställda dryckerna.

• Riksåklagaren Fredrik Wersäll menar i en skrivelse till Högsta domstolen att det finns starka skäl att häva beslagen av de viner som Klas Rosengren och andra fått beslagtagna i tullen.

Totalt cirka 350 000 liter alkohol beställda av över 7 300 mottagare finns i tullens lager. HD har uppgivit att det kan ta flera veckor innan man avgjort frågan efter EU-domstolens besked. Kunderna kan dock räkna med att även få ett skatteinbetalningskort tillsammans med de fördröjda dryckesleveranserna.

Etiketter:

Annonser